Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Huoli pölyttäjien vähentymisestä Suomessa on tuontiuhka – meillä pölyttäjien kanta on pysynyt vakaampana kuin Keski-Euroopassa

Pölyttäjien määrä ei Suomessa ole vähentynyt läheskään samassa mitassa kuin Keski-Euroopassa.
Pölyhyöty-hankkeessa tutkittiin pölyttäjäryhmien kannanmuutoksia sadan vuoden ajalta. LEHTIKUVA / Roni Lehti.
Pölyhyöty-hankkeessa tutkittiin pölyttäjäryhmien kannanmuutoksia sadan vuoden ajalta. LEHTIKUVA / Roni Lehti.  

Pölyttäjien määrä on Suomessa pysynyt vakaampana kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, ilmenee Suomen ympäristökeskuksen (Syke) raportissa.

Syke tutki Pölyhyöty-hankkeessa esiintymishavaintojen pohjalta pölyttäjäryhmien kannanmuutoksia kuluneen sadan vuoden ajalta.

Tutkimuksen tiedotteessa arvioidaan, että lajiryhmissä eri lajien esiintymisvakaus pysyi samana. Tarkastelussa oli noin 300 lajia mesipistiäisten, kukkakärpästen ja sarvijäärien ryhmistä.

”Taantumista havaittiin enemmän pohjoisilla pölyttäjälajeilla, kun taas monet eteläiset lajit ovat yleistyneet”,, tutkija Susu Rytteri toteaa Syken tiedotteessa.

Toisaalta harvinaisten lajien kannan määrää ei pystytty arvioimaan liian vähäisten havaintomäärien takia.

Syke kuitenkin arvioi, etteivät pölyttäjät ole Suomessa laajamittaisesti vähentyneet viime vuosikymmeninä. Toisin on Syken mukaan ollut Keski-Euroopassa.

Tutkimuksen mukaan pölyttäjien suurimmat riskit ovat muun muassa sopivien elinympäristöjen väheneminen ja mesikasvien heikentyminen.