”Teollisuuden kerrottava aina lihan alkuperä”
MTK vaatii lihateollisuusyrityksiä kertomaan aina, mistä niiden käyttämä liha on peräisin. SLC puolestaan haluaa, että tuontilihaa koskisivat samat vaatimukset kuin kotimaista. Myös Kuluttajaliitto paheksuu alkuperän pimittämistä”Lihatuotteesta pitää aina näkyä, missä siinä oleva liha on tuotettu”, vaatii MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila . Lainsäädännön, tuotantotapojen ja valvonnan eroista johtuen tuottajat eri maissa eivät ole keskenään samanarvoisessa asemassa.
”Suomessa toimitaan sovitulla tavalla ja siksi meillä on kalliimmat kustannukset kuin muissa maissa”, Marttila toteaa.
Tutkimusten mukaan suomalaisten kuluttajien yksi tärkeimmistä lihatuotteiden valintaperusteista on raaka-aineen alkuperä. Kuluttajat haluavat syödä Suomessa tuotettua lihaa, koska sen laatuun ja tuotantotapoihin luotetaan.
”Häivyttämällä liharaaka-aineen alkuperän, teollisuusyritykset jättävät kylmästi huomioimatta asiakkaidensa tärkeän ostokriteerin. Tämä on menettelytapa, joka ei sovi enää tähän aikaan”, MTK linjaa.
Järjestön mukaan on myös teollisuuden etu on siirtyä nykyaikaan ja tuoda esille keskeisen raaka-aineen alkuperä. Kuluttajilla on oikeus tietää ruokansa alkuperä ja heille tulee antaa mahdollisuus valita hyvää ja kestävästi tuotettua suomalaista lihaa.
SLC: Tuontilihalle samat vaatimukset kuin kotimaiselle
Ruotsinkielisten maataloustuottajain keskusliitto SLC vaatii, että Suomen ja Euroopan elintarvikeviranomaiset kiinnittäisivät huomiota tuontilihan elintarviketurvallisuuden varmistamiseen.
Tuontilihalla on nyt etulyöntiasema markkinoilla. Sekä EU:hun tuotavalla että EU:n sisällä liikkuvalla lihalla on rajoittamaton pääsy Suomen markkinoille, vaikka lähtömaan tuotantovaatimukset voivat olla hyvin erilaiset kuin Suomessa.
”Pohjoismaat ovat olleet edelläkävijöitä eläinten hyvinvoinnissa, mutta ikävä kyllä se ei ole tuonut lisäarvoa markkinoilla”, SLC:n puheenjohtaja Holger Falck toteaa.
Kilpailumahdollisuuksien parantamiseksi SLC vaatii, että samat hyvinvointivaatimukset koskisivat kaikkia EU-maita. Niiden tulisi olla osa kansainvälistä kauppaa, ja EU:n tulisi ottaa asia esiin myös USA:n kanssa käytävissä kauppaneuvotteluissa.
”Myös WTO:n pitäisi noudattaa eurooppalaisten viljelijöiden vaatimusta siitä, että tuotantotapa otetaan huomioon kansainvälisissä sopimuksissa.”
Torstain Helsingin Sanomissa alkoi juttusarja, jossa selvitetään suomalaisyritysten käyttämän ulkomaisen lihan alkuperää. Haastatelluista yrityksistä yksikään ei osannut tai halunnut antaa yksiselitteisiä vastauksia.
Kuluttajaliitto kyseenalaistaa lihatalojen vastuullisuutta
Kuluttajaliiton näkemyksen mukaan Suomessa toimivien lihatalojen haluttomuus kertoa ja epätietoisuus ulkomailta tuodun lihan alkuperästä viestii, että lihaketjun alkupäässä on ongelmia.
Helsingin sanomien mukaan isojen lihatalojen viesti on, että avoimuus ruokaketjussa ei tuo lisähyötyjä yritykselle. ”Lihataloille näyttää vuodesta toiseen riittävän, että tuote maistuu ja näyttää hyvältä sekä maksaa sopivasti.”
Kuluttajaliiton mielestä tämä on vastuun pakoilua ja käsien pesemistä kattavasta vastuullisuustyöstä. Liiton pääsihteeri Juha Beurling kysyy minne ulkomailta tuodut lihat päätyvät.
Kuluttajaliitto patistaa kuluttajia entistä voimakkaammin reagoimaan yritysten haluttomuuteen kertoa ulkomailta tuotujen tuotteiden alkuperästä.
Uutista päivitetty 20.6. 2013 klo 13:47
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


