Markkinakatsaus: Lihan tuonti Suomeen väheni keväällä, sianlihan vienti kasvoi
Maidontuotanto kasvaa, vaikka tilat hupenevat.Lihan tuonti Suomeen väheni tammi–huhtikuussa neljä miljoonaa kiloa luullisena lihana, ilmenee Kantar TNS Agrin lihabarometristä.
Lihan kokonaiskulutus oli tuonnin vähentymisen seurauksena kaksi prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa vähäisempää. Kaikkiaan alkuvuodesta syötiin 136,8 miljoonaa kiloa lihaa.
Lihaa tuotettiin neljän kuukauden aikana yhteensä 137,5 miljoonaa kiloa. Tuontia oli 23,7 miljoonaa kiloa ja vientiä 20,6 miljoonaa kiloa.
Viennissä kasvua on kaksi miljoonaa kiloa viime vuoteen verrattuna. Sianlihan vienti on lisääntynyt, mutta muiden lihojen vähentynyt.
Siipikarjanlihan kulutus pysyi keväällä ennallaan. Sianlihan kulutus sen sijaan väheni tammi–huhtikuussa viisi prosenttia viime vuodesta.
Naudanlihan kulutus väheni kaksi prosenttia. Karitsanlihan käyttö laski 13 prosenttia.
Punaisen lihan kulutus laski viime vuonna ja sen on ennustettu jatkavan laskuaan hiljalleen. Tuontilihan kulutukseen saattoi kevään aikana vaikuttaa se, että koronarajoitusten takia ravintolat olivat kiinni tai niiden myynti oli normaalia vähäisempää.
Sianliha on lihalajeista ainut, jota Suomessa tuotetaan enemmän kuin kulutetaan. Tuotanto oli tammi–huhtikuussa 59,7 miljoonaa kiloa ja kulutus 51,5 miljoonaa kiloa.
Jos tuotanto-kulutusrakenne säilyy tällaisena, on viennin kasvu kannattavan tuotannon ehto. Tällä hetkellä vienti näyttää toimivan, mutta itsestään selvää vientikysyntä ei aina välttämättä ole.
Tammi–huhtikuussa sianlihaa on viety 13,1 miljoonaa kiloa, kun viime vuonna samalla jaksolla vietiin 10,4 miljoonaa kiloa.
EU-maiden keskihinta E-luokan sianlihalle on kesäkuun lopulla pudonnut alle 1,60 euron kilolta.
Suomessa hinta oli 1,73 euroa, Ruotsissa 1,85 ja Saksassa 1,72 euroa kilolta.
Parhaiten kotimaassa tasapainossa on siipikarjanliha. Sen tuotanto tammi–huhtikuussa oli 48 miljoonaa kiloa ja kulutus 48,9 miljoonaa kiloa. Sekä vienti että tuonti ovat hiukan laskeneet viime vuodesta.
Naudanlihalla tuotanto oli 29,2 miljoonaa kiloa ja kulutus 34,4 miljoonaa kiloa. Sekä naudan tuonti että vienti ovat vähentyneet viime vuodesta.
Karitsan kotimainen tuotanto oli tammi–huhtikuussa 0,4 miljoonaa kiloa ja kulutus 0,8 miljoonaa kiloa.
Luonnonvarakeskus Luken ennakkotietojen mukaan tammi–toukokuussa naudanlihan tuotanto on vähentynyt kaksi prosenttia viime vuodesta.
Sianlihan tuotanto on kasvanut kolme prosenttia ja siipikarjanlihan tuotanto prosentin.
Lampaanlihan tuotanto on vähentynyt 12 prosenttia.
Maidontuotanto on ollut alkuvuodesta kotimaassa kasvussa.
Luken mukaan verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan tammi–toukokuussa maidontuotanto on kasvanut kaksi prosenttia.
Rakennekehitys maidontuotannossa jatkuu. Kokonaistuotantomäärä säilyy ennallaan tai jopa kasvaa, vaikka tilamäärä on vuodessa vähentynyt yli 400 tilalla toukokuun 5 622 maitotilaan.
Tammi–toukokuussa nestemäisten maitotuotteiden valmistus väheni kolme prosenttia. Voin valmistus sen sijaan kasvoi neljä prosenttia ja juuston valmistus prosentin.
Maidontuottajahinta oli toukokuussa keskimäärin noin sentin korkeampi kuin vuosi aiemmin, 38,99 senttiä litralta.
Kananmunien tuottajahinnat ovat pysyneet melko vakaina. Luken tilastoissa on nähtävissä aavistuksenomainen hintojen nousu korona-aikana.
Jos verrataan viime vuoteen, niin toukokuussa luomu- ja virikehäkkimunien hinta on laskenut. Ulko- ja lattiakanaloiden munien hinta oli sen sijaan toukokuussa hiukan edellistä vuotta korkeampi.
Toukokuussa on haudottu kotimaahan 207 600 kanauntuvikkoa, kertoo Ruokavirasto. Arvio kesäkuulle on 345 000 untuvikkoa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

