PTT: Ruuan hinta lähtee ensi vuonna laskuun – paluuta kahden vuoden takaisiin mataliin lukemiin ei kuitenkaan ole näkyvissä
Ennusteen mukaan ruuan hinta nousee tänä vuonna keskimäärin 8,5 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Ensi vuonna hinnat laskevat noin kaksi prosenttia.
Kuluttajista on tullut hintaherkempiä, ja he ovat osin siirtyneet edullisempiin tuotteisiin. Kaupan omien merkkien markkinaosuus on hieman kasvussa, PTT:stä kerrotaan. Kuva: Sanne KatainenPari vuotta jatkunut ruuan voimakas hinnannousu on taittumassa, arvioidaan Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tänään julkaisemassa maa- ja elintarviketalouden ennusteessa. Ensi vuonna hinnat lähtevät hienoiseen laskuun.
Kysynnän väheneminen heikentää elintarviketeollisuuden suhdannetta, ja elintarvikeviennin näkymä on alavireinen.
”Elintarvikkeiden hintojen nousu alkaa viimein laantua niin Suomessa kuin Euroopassakin. Ruuan hinnan vuosimuutos on selvästi hidastunut jo alkuvuodesta ja hidastuu yhä loppuvuonna. Tällä hetkellä ruoka ei ole enää merkittävä inflaation ajuri”, sanoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.
Ennusteen mukaan ruuan hinta nousee tänä vuonna keskimäärin 8,5 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Ensi vuonna hinnat laskevat noin kaksi prosenttia.
Suomessa ruoka on nyt noin viidenneksen kalliimpaa kuin kaksi vuotta sitten nopean nousun alkaessa, eivätkä hinnat ole palaamassa aiemmalle tasolle.
Kustannustaso koko ruokaketjussa pysyy korkeana, ja kustannuksia nostavat muun muassa tämän ja ensi vuoden palkkaratkaisut.
Kotitalouksien ruokalasku kasvoi euroissa mitattuna hieman viime vuonna, mutta ruuan suhteellinen osuus kulutusmenoista säilyi lähes ennallaan. Hintojen nousu näkyykin erityisesti kulutustottumuksissa.
”Kuluttajista on tullut hintaherkempiä, ja he ovat osin siirtyneet edullisempiin tuotteisiin. Kaupan omien merkkien markkinaosuus on hieman kasvussa. Kauppa kilpailee kuluttajien heikentyneestä ostovoimasta, ja hintakampanjointi lisääntyy”, arvioi Forsman-Hugg.
Hintojen nousu voimistaa naudanlihan kulutuksen vähentymistä, kun taas sianlihan kohdalla lasku on hidastumassa.
”Siipikarjanlihan kulutus sen sijaan jatkaa kasvuaan, mutta kysymys on, miten tähän kysyntään vastataan? Siipikarjanlihan tuonti on kasvussa, ja tänä vuonna kotimainen tuotanto vähenee. Toisaalta ensi vuonna otetaan Suomessa käyttöön uutta tuotantokapasiteettia”, sanoo maatalousekonomisti Mauri Yli-Liipola.
Elintarviketeollisuuden suhdanne pysyy ennustekaudella verraten heikkona sekä Suomessa että EU:ssa, kun kuluttajakysyntä laskee ja vientihinnat kääntyvät alaspäin.
Teollisuuden liikevaihto kasvaa kuitenkin vielä tänä vuonna hintojen nousun ansiosta, mutta kääntyy 2024 jo laskuun.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


