Tutkimus: Avoimien ovien tilat herättävät kuluttajan luottamuksen
Kaupungistuminen vieraannuttaa kuluttajat tuotannosta.
Broilerintuotannon arki on vierasta myös useimmille eläinlääketieteen opiskelijoille. Kuvassa opiskelijoita kurkkimassa ikkunasta broilerihalliin Rekikosken broileritilalla. Vierailu oli osa Siipikarjaliiton, Broileryhdistyksen ja HKScan Oyj:n järjestämää kanapäivää. Kuva: Kari SalonenKotieläintuotantoa kohtaan tunnettu epäluulo on tyypillistä kehittyneissä maissa, joissa yhä suurempi osa kuluttajista elää kaupungeissa kaukana maatiloista. Erityisesti epäluuloa koetaan intensiivistä siipikarjatuotantoa kohtaan.
Kuluttajien negatiiviset käsitykset hälvenisivät, jos heillä olisi paremmat mahdollisuudet päästä tutustumaan tuotantoon oikealle tilalle.
Näin pohditaan tuoreessa Poultry World -verkkolehden artikkelissa.
Lehden mukaan tilavierailujen ja tuotantoon tutustumisen merkityksestä on nyt myös tutkimukseen perustuvaa tietoa.
Saksassa käynnistyi vuonna 2012 projekti, jonka tavoitteena on lisätä tuotannon läpinäkyvyyttä. Keinoina on avata broilerihalleja yleisön nähtäväksi ja näin luoda realistinen kuva "nykyaikaisesta markkinaorientoituneesta siipikarjantuotannosta".
Vuosina 2012–2015 toimintaansa esitelleillä 36 tilalla vieraili lehden mukaan yhteensä 9 000 kävijää. Heillä oli mahdollisuus nähdä broilerihallin elämää ikkunan kautta.
Tutkijat haastattelivat lähes 3 000 vierailijaa ennen tilakäyntiä ja myöhemmin sen jälkeen.
Haastattelut osoittivat, että tilakäynti muutti huomattavasti kävijöiden asenteitaan siipikarjantuotantoa kohtaan: Tutkijoiden mukaan he olivat huomattavasti vähemmän epäileviä intensiivistä tuotantoa kohtaan kuin ennen vierailua.
Avoimuuteen uskoo Pirkanmaalainen broilerintuottaja Anu-Maarit Välikoski. Häntä haastateltiin MT:ssä viime viikolla.
Välikosken tilalla taukotilaan asennettiin ikkuna, jonka kautta kuka tahansa tilalla vieraileva voi seurata aitiopaikalta broilerihallin elämää.
”Broilerituotannossa hygieniavaatimukset ovat niin tiukat, että tuotantoa on vaikea esitellä käytännössä siitä kiinnostuneille. Ikkunan kautta vierailijatkin näkevät, millaista broilerintuotanto on ja mitä broilerihallissa tapahtuu”, Välikoski totesi MT:lle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
