PTY vakuuttaa suhtautuvansa ruokahävikkiin vakavasti
Päivittäistavarakauppaa edustava PTY haluaa myös maatilat mukaan hävikkitalkoisiin.Kaupat ovat onnistuneet vähentämään ruokahävikkiään, tiedottaa alan toimijoita edustava Päivittäistavarakauppa ry (PTY). Seuraavaksi voitaisiin ottaa tarkasteluun koko elintarvikealan arvoketju pellolta pöytään, PTY esittää tiedotteessaan.
"Alkutuotanto olisi hyvä ottaa hävikkiä tarkasteltaessa mukaan, koska maataloudessa syntyviä sivuvirtoja voidaan hyödyntää esimerkiksi energiantuotannossa, rehuna tai muulla tavalla materiaaleina erilaisissa prosesseissa", luettelee johtaja Ilkka Nieminen PTY:stä.
"Uskomme, että myös maataloudessa on olemassa mahdollisuuksia hävikin vähentämiseen."
Koko ketjua tarvitaan Niemisen mukaan tarkastelussa myös siksi, että voitaisiin tarkastella hävikkiä ketjun osien liittymäpinnoissa. Tällä hän tarkoittaa tilanteita, joissa elintarvike siirtyy ketjun yhdeltä toimijalta seuraavalle.
Tällä viikolla vietetään Kuluttajaliiton organisoimaa valtakunnallista hävikkiviikkoa.
Moni uudistus vähentänyt hävikkiä
Kaupoissa hävikin vähentämistä ovat järjestön mukaan edistäneet käyttöön otetut sähköiset ennuste- ja tilausjärjestelmät, tehokas logistiikka, kauppojen sunnuntaiaukiolo sekä ammattitaitoinen henkilökunta. Tuotteita voidaan myös myydä alennetuilla hinnoilla parasta ennen -merkinnän tai viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen lähestyessä.
"Ensisijaisesti kaupat antavat myymättä jääneitä elintarvikkeita hyväntekeväisyyteen tai niitä käytetään hyödyksi teollisten prosessien raaka-aineena."
"Hävikkiin päätyneestä leivästä voidaan esimerkiksi tehdä liikenteen biopolttoainetta. Vasta sitten vaihtoehtona on hävikin ympäristöystävällinen käsittely jätteenä, kuten hyödyntäminen energiana."
PTY:n mukaan ruokahävikkiä pitää vähentää koko elintarvikeketjussa. Siinä avainasemassa on kaupan, elintarviketeollisuuden yritysten sekä maatilojen välinen yhteistyö.
PTY on esittänyt yhdessä Elintarviketeollisuusliitto ry:n kanssa hallitukselle, että elintarvikeketjun toimijoiden ja valtionhallinnon yhteistyönä käynnistettäisiin laajapohjainen kehityshanke elintarviketalouden arvoketjun materiaalitehokkuuden parantamiseksi ja hävikin vähentämiseksi vapaaehtoisin toimin.
"Kaupan tehokas toiminta on tuonut hyvää tulosta. Kauppojen ruokahävikki on noin 12–14 kiloa suomalaista kohti eli noin puolet vähemmän kuin kotitalouksissa, joissa suurin osa ruokahävikistä syntyy", Nieminen toteaa.
"Systemaattisilla ja tehokkailla toimintatavoilla voidaan elintarvikehävikkiä kuitenkin edelleen vähentää myös kaupassa."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


