Viking Malt lisää luomumallasohran sopimusviljelyä
Viking Malt etsii lisää luomumallasohran tuottajia.
Luomuoluelle on yhä enemmän kysyntää, joten luomumallasohraa tarvittaisiin lisää, Viking Maltin maajohtaja Timo Huttunen kertoo.
Viime vuonna Suomessa viljeltiin ohraa luomuna vajaalla 4 600 hehtaarilla. Maltaiden raaka-aineena käytettäviä kaksitahoisia lajikkeita oli siitä vain muutama sata hehtaaria.
Kaksitahoisten lajikkeiden vähäinen viljely johtuu siitä, että luomumallasohran kysyntä oli viime vuoteen asti hyvin pientä.
Huttunen kertoo, että pieniä määriä luomumallasohraa on jouduttu tuomaan ulkoa. Kotimainen olisi yritykselle kuitenkin ykkösvaihtoehto.
Viime vuonna sopimustuottajiksi lähti joukko hämäläisiä ja kymenlaaksolaisia luomuviljelijöitä.
”Jotta myös suuremmat panimot saataisiin kiinnostumaan luomuoluen valmistuksesta, luomumallasohraa tulee olla saatavilla jatkuvasti ympäri vuoden”, Huttunen sanoo.
Luomumaltailla on hänen mukaansa myös vientimahdollisuuksia.
Ohran hyvä kysyntä luomukotieläinpuolella tukee luomumallasohran tuotantoa. Jos säät eivät suosi mallaslaadun tuottamista, sato kelpaa yleensä kotieläintiloille.
”Näin alkuvaiheessa luomumallasohran tuotannolle annetaan helpotuksia laatuvaatimuksista muun muassa valkuaispitoisuuden suhteen”, Huttunen lupaa.
Viking Malt tekee luomumallasohrasta viljelysopimuksia huhtikuun loppuun asti. Siemenen saatavuus heikkenee kuitenkin nopeasti.
Luomumallasohrasta ei ole saatavilla sertifioitua luomusiementä, vaan kylvössä käytetään tavanomaista peittaamatonta siementä.
Luomuohran viljelystä saa lisätietoa Viking Maltin järjestämässä koulutuksessa 6. maaliskuuta Lahdessa.
SATU LEHTONEN
Lisätietoa Harri Laineelta.
puh. 040 545 4410 tai
Viking Maltin kotisivuilta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
