Rehukeksinnöllä eroon voipulasta
Raisioagro on hakenut patenttia rehukeksinnölle, jonka avulla saadaan lisättyä maidon rasvapitoisuutta ja tuotosta.Tilakokeissa uusi täysrehu Maituri 12000 E nosti koetilojen maidon rasvapitoisuutta lähes kymmeneksen, vaikka maitotuotos lisääntyi samaan aikaan, Raisioagron kehityspäällikkö Merja Holma kertoo.
Holman mukaan ajatus uudentyyppisestä rehusta syntyi viime syksynä, kun voi alkoi loppua kaupan hyllystä.
”Ruokinta on nopein tapa lisätä maitoa ja rasvaa”, hän sanoo.
”Meillä oli jo entuudestaan tietoa maidon rasvapitoisuuteen liittyvistä tekijöistä, sillä 20 vuotta rehututkimuksen painopiste on ollut rasvapitoisuuden alentaminen. Nyt prosessi piti vain kääntää toisinpäin.”
Suomalaiset syövät nyt voita kymmenen miljoonaa kiloa enemmän kuin vuonna 2009.
Tämä määrä voitaisiin tuottaa nykyisellä lehmämäärällä, jos maidon rasvapitoisuus nousisi neljä kymmenystä tai jos jokainen lehmä lypsäisi 3,5 litraa aiempaa enemmän päivässä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


