Viljelyteknologialla rehevöitymisen kimppuun
Ruuantuotannon rehevöittävää vaikutusta voidaan pienentää hyödyntämällä uutta viljelyteknologiaa ja käyttämällä ravinteet tarkasti. Myös kuluttaja voi vaikuttaa.Tuoteryhmistä lihantuotantoketjun rehevöittävä vaikutus on suurin, sanoo tutkija Taija Sinkko MTT:stä.
Rehevöittämisen vähentämiseksi on keinoja. Yksi niistä on ruokavalionsa muuttaminen niin, että valitsee vähemmän rehevöittäviä ruoka-aineita.
Toinen on ruoan käyttäminen tarkasti eli ruokajätteen vähentäminen.
Viljelyssä voidaan parantaa ravinteiden hyödyntämistä. Myös monivuotisten kasvien viljely vähentää rehevöitymistä.
”Meillä riittää vettä”
Ympäristöjohtaja Liisa Pietola MTK:sta sanoo: ”Köyhä maa ei kasvata ravitsevaa ruokaa. Ravinnekuormituksessa kyse on siitä miten maata viljellään ja miten maa toimii kokonaisuutena.”
Pietola luottaa siihen, että teknologisten ratkaisujen, kuten tarkennetun lannoituksen, avulla ruokaa pystytään tuottamaan Itämeren rannoilla nykyistä kestävämmin.
Kuluttajan ratkaisuissa Pietola painottaa kokonaisympäristönäkökulmaa, ei vain Itämeren huomioonottamista.
”Voimme hillitä maailman metsäkatoa ja kuivuuden lisääntymistä kuluttamalla kotimaista ruokaa. Meillä riittää vettä.”
Liisa Pietola ja Taija Sinkko keskustelivat The Tall Ships Races -tapahtuman Itämerikulmassa Helsingissä perjantaina 19.7.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

