Efsa: Glyfosaatti ei aiheuta syöpää
Tulos taannee glyfosaatin pysymisen markkinoilla. Efsan tutkijaryhmä määrää glyfosaatille altistumisen rajat ensimmäistä kertaa.Euroopan ruokaturvallisuusviranomainen Efsa pitää epätodennäköisenä että glyfosaatti aiheuttaisi syöpää.
Aineen syöpäriskistä on puhuttu pitkään ja päinvastainen tulos olisi todennäköisesti johtanut glyfosaatin kieltämiseen.
Efsa kuitenkin esittää altistumiselle rajaa. Ruoka ei saa sisältää glyfosaattia yli 0,5 milligrammaa ihmisen painokiloa kohti päivässä.
Myös ainetta käsitteleville esitetään rajaa. Altistuminen ei saa olla yli 0,1 milligrammaa painokiloa kohti päivässä.
Rajat ovat käytössä Efsan tutkiessa glyfosaatin määrää ruuassa vuoden 2016 aikana EU:n jäsenmaissa.
Glyfosaatin hyväksynnän piti olla katkolla vuoden lopussa. Aine sai puoli vuotta jatkoaikaa.
Euroopan komissio ottaa lausunnon huomioon päättäessään glyfosaatin käytön jatkamisesta.
Efsa arvioi myös glyfosaatin syöpävaarallisuudesta kertoneen IARC:n tutkimuksen osana omaa lausuntoaan.
Efsan mukaan usea muu tutkimus osoitti päinvastaista kuin syöpätutkimuslaitos IARC:n tulokset.
Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan odotetaan keskustelevan Efsan ja IARC:n tuloksien eroista joulukuun alussa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


