Mansikkasato jäämässä vähän tavanomaista pienemmäksi
Epätavallinen talvi ja kolea alkukesä ovat vaikeuttaneet mansikan kasvua niin, että suuri osa marjoista jää keskivertoa pienemmiksi. Päälajikkeen Polkan poimintaan Savossa päästään vasta ensi viikolla.Työntekijät ovat Suonenjoella joutuneet odottelemaan mansikkapellolle pääsyä poikkeuksellisen pitkään, vaikka ensimmäiset marjat toki kerättiin tavalliseen tapaan 11. kesäkuuta.
Sen jälkeen taas sateet ja koleus ovat hidastaneet kypsymistä. Jopa raekuurot ovat vaurioittaneet paikoin kukintoja ja raakileita.
”Suonenjoella on tiloja, joilla poimintaa ei vielä ole aloitettukaan”, kertoo toiminnanjohtaja Eeva Leppänen Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksestä.
Näinä päivinä viljelijät ovat tyytyväisiä hintatasoon, joka on kuuden ja puolen euron luokkaa kilolta.
”Sisä-Savosta Polkaa on saatu lähinnä harson alta”, Leppänen kertoo ja toivoo, että kuluttajat valmistautuvat hankkimaan talven marjansa sitten, kun sato saadaan markkinoille.
”Odottelemaan ei kannata jäädä”, hän arvelee ja hehkuttaa:
”Tämän kesän mansikka on hitaasti kehittynyt erittäin hyvälaatuinen ja maistuva herkku. Harvat herkut ovat myös terveellisiä, mutta mansikka on sellainen. Suomalainen mansikka on turvallinen, se on lähiruokaa parhaimmillaan.”
Kuluttajia kannustetaan Evirasta varmistamaan marjojen alkuperä ja ostamaan marjat luotettavilta toimittajilta.
Tehostettuun alkuperävalvontaan Evira ei tänä vuonna ryhtynyt. Kuluttajien harhaanjohtamisepäilytapauksissa kannattaa ottaa yhteys kunnan terveystarkastajaan.
Valtakunnallisesta Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta ennakoitiin ennen juhannusta saatavan yhteensä noin 11–12 miljoonaa kiloa mansikkaa, mutta nyt satoennustetta on tarkistettu alaspäin 10–11 miljoonaan kiloon.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

