Tuottajahintojen aleneminen leimasi viime vuotta
Leipävehnä ja rehuohra halpenivat eniten, vain peruna, öljykasvit ja luomumunat petrasivat
Ruokaperuna oli lähes ainoita valopilkkuja viime vuoden tuottajahintavertailussa. Kuva: Markku VuorikariLuken tuore tilasto viime vuoden maataloustuotteiden kuten viljojen, lihan ja munien hinnoista on tuttua luettavaa. Hinnat laskivat kolmatta vuotta peräkkäin eikä olennaista parannusta ole näkynyt vuoden vaihteen jälkeenkään.
Miinusmerkki leimasi liha-alan hintatrendiä, kun lampaanlihankin keskimääräinen tuottajahinta laski toista vuotta.
Teurastamot maksoivat tuottajille sonninlihasta viime vuonna 3,30 euroa kilolta ja kaikesta naudanlihasta keskimäärin 2,85 euroa kilolta. Molemmat ovat vajaa kaksi prosenttia edellisvuotta alhaisempia.
Lihasiasta sai neljä prosenttia edellisvuotta vähemmän, 1,42 euroa kilolta. Karitsanlihasta maksettiin tuottajalle 3,67 euroa kilolta eli kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän. Myös broilerinlihan tuottajahinta laski kolme prosenttia 1,31 euroon kilolta.
Hinnat olivat huipulla kolme vuotta sitten. Sen jälkeen sonnin hinta on pudonnut 7, lihasian 20, karitsanlihan 6 ja broilerin 13 prosenttia, kertoo yliaktuaari Sirpa Karppinen Luonnonvarakeskuksesta.
Viljatiloilla ei mene sen paremmin. Peruslaatuisesta vehnästä maksettiin keskimäärin 139 euroa tonnilta, mikä on seitsemän prosenttia edellisvuotta vähemmän. Rukiin tuottajahinta jäi 171 euroon tonnilta, kolme prosenttia edellisvuotta alemmas.
Pientä valoa on näkyvissä. Vehnän hinta laski keväällä, mutta kääntyi syksyllä nousuun. Kirittävää kuitenkin on. Joulukuussa leipävehnästä tilitettiin 154 euroon, kun vuotta aiemmin tonnista sai lähes 170 euroa.
Rehuviljoissa alamäki oli vehnää loivempaa. Ohrasta sai viime vuonna 132 ja kaurasta 129 euroa tonnilta, ohrasta kympin ja kaurasta 4 euroa vähemmän kuin edellisvuonna.
Kananmunien hinta laski pari prosenttia 1,06 euroon kilolta, mutta se ei jakautunut tasan. Virikehäkkimunissa tultiin neljä prosenttia alas, kun lattiamunien hinta pysyi ennallaan ja luomumunien nousi lievästi.
Maidontuottajat saivat tuta maitokriisin, vaikka tilanne ei ollut yhtä tukala kuin monissa muissa EU-maissa.
Meijerit maksoivat maidontuottajille keskimäärin 37,75 senttiä litralta viime vuonna ennen jälkitiliä ja maidon tuotantotukea. Hinta aleni prosentin verran, vajaat 0,4 senttiä litralta. Kevät kului laskevin hinnoin aina elokuulle, jolloin maidon ja etenkin voin kysyntä alkoi vahvistua maailmalla. Joulukuussa maitolitrasta sai 38,24 senttiä.
Niukkuus nosti ruokaperunan hintaa viime vuonna. Tuottajat saivat kilosta keskimäärin 20 senttiä, kun edeltävänä vuonna jäätiin alle 18 senttiin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
