Talvi tuli perunatiloille liian aikaisin
Kalevi Kuokkanen Lumijoen Tiironperältä arvioi, että kolmasosa Toivoniemen tilan maassa olevista perunoista on jo vaurioitunut pakkasessa. Pekka Fali Kuva: Viestilehtien arkistoViime viikon pakkaset tulivat pahan aikaan, sillä monella tilalla perunaa on vielä nostamatta.
”Kevät alkoi myöhässä ja talvi tuli ajoissa. Hieman vaikea yhtälö”, kuvailee perunantuottaja Tomi Myyryläinen Hämeenlinnan Lammilta.
Lammin Laatuvihanneksen mailla on vielä viidennes 40 hehtaarin peruna-alasta nostamatta.
Pohjois-Suomessa lämpötila on ollut öisin jopa -10 astetta. Etelä-Suomessakin pakkanen on ollut kovimmillaan -6 asteen tietämillä.
Maa on etenkin varjokohdissa pysynyt jäässä myös iltapäivällä, joten nostot ovat siirtyneet. ”Penkki kovettuu, kokkareisesta maasta on vaikeaa nostaa perunaa”, Myyryläinen kertoo.
Peruna paleltuu pakkasessa. Vaarassa ovat erityisesti penkin pinnassa olevat perunat.
Kylmävika saattaa näkyä vasta muutaman viikon päästä, kun peruna sulaa varastossa. Se mädäntyy.
”Peruna voi myös vioittua, kun sitä nostetaan jäisestä maasta”, perunantuottaja Kalevi Kuokkanen Pohjois-Pohjanmaan Lumijoelta toteaa.
Hänen tilallaan vajaan 90 hehtaarin alasta 20 hehtaaria on vielä nostamatta.
Sääennusteiden mukaan ilma on lämpenemässä, joten peli ei ole vielä menetetty.
”Toivon, että loputkin perunat päästään nostamaan. Vähän laatuvikaa saattaa tulla”, Myyryläinen ennustaa.
Hän kuitenkin uskoo, että yritys pärjää omilla tuotteillaan. He myyvät kuorittua ruokaperunaa.
Kuokkanen arvioi, että Toivoniemen tilalla perunasato jää noin kymmeneksen normaalista. ”Sato vaihtelee lohkoittain. Paikoin sato jää jopa kolmanneksen normaalista.”
Kuokkanen tuottaa ruokaperunaa kaupalle ja teollisuudelle.
MTK:n kasvinviljelyasiamies ja PerunaSuomi ry:n sihteeri Antti Lavonen on huolissaan perunatilojen taloudellisesta asemasta.
Ruokaperunan hinta on ollut alhaalla kaksi peräkkäistä kautta, kun Venäjän vienti loppui reilu kaksi vuotta sitten kokonaan.
”Nyt olisi tarvittu taloudellisesti hyvä vuosi, jotta tilat olisivat selvinneet.”
Lavonen arvioi, että tärkkelysperunasta noin 15 prosenttia on vielä nostamatta ja koko peruna-alasta kymmenesosa.
”Pahimmillaan yksittäisten tilojen perunoista kolmannes on nostamatta. Pahin tilanne on suurilla tiloilla”, Lavonen sanoo.
Hän muistuttaa kaikkia tekemään satovahinkoilmoitukset, vaikka tilakohtainen omavastuu ei täyttyisikään.
”Näin valtiovallalle saadaan täysimääräinen tieto satovahinkojen suuruudesta.”
Suvi Niemi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
