Teollisuus kaipaa luomumansikkaa
Suomalaisen luomumansikan kysyntä on lisääntynyt teollisuudessa ja kotitalouksissa.
Luomumansikalle voisi olla myös vientimarkkinoita, jos tuotantoa olisi nykyistä enemmän.
”Tuotanto ei vielä vastaa sitä, mitä teollisuuteen menisi. Luomumansikkatiloja on tullut lisää, mutta monet niistä ovat suoramyyntitiloja”, pohtii Pakkasmarja Oy:n myynnistä ja markkinoinnista vastaava Terhi Janatuinen.
Janatuisen mukaan teollisuus olisi valmis kehittämään uusia luomumansikkatuotteita, mutta raaka-aineen niukkuus rajoittaa tuotekehitystä.
Myös vienti kiinnostaisi, jos marjaa vain olisi tarjolla riittävästi. ”Esimerkiksi Aasian ja Lähi-idän markkinoilla arvostetaan luomumarjoja suuresti.”
Luomumansikan lisääntynyt vetovoima on havaittu myös maatiloilla. Rääkkylässä Pohjois-Karjalassa luomumansikkaa viljelevä Tero Tolvanen kertoo, että menekki on virkistynyt viime vuosina.
”Luomumansikka kiinnostaa yhä enemmän sekä kuluttajia että jalostavaa teollisuutta. Myös ruokapiirit ja esimerkiksi jäätelönvalmistajat kysyvät paljon luomumansikkaa.”
Tuulikki Viilo
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
