KRITEERIT
1. Ympäristöjärjestelmä. Tila, jonka eläimet ovat luonnon-
laidunlihan tuotannossa,
kuuluu maatalouden
ympäristötukeen tai täyttää ympäristötuen vaatimukset muuten.
2. Jäljitettävyys ja
erotettavuus. Tuotteessa on tilan nimi ja yhteystiedot. Vain tuotetta, jonka kaikki liha on
sataprosenttisesti luonnon-
laidunlihaa, saa myydä luonnonlaidunlihana.
3. Geenimuuntelu ja jalostus. Gm-kylvösiemeniä, istutus-
materiaalia ja rehua ei saa
käyttää. Jalostusta tulee
harjoittaa siten, että eläinten terveyttä suositaan ja poikimiskomplikaatioita minimoidaan.
4. Eläinten hyvinvointi.
Tuotanto täyttää eläinten
hyvinvointituen perusehdot tai luonnonmukaisen kotieläin-
tuotannon ehdot. Eläin
kasvatetaan siten, että se ei ole kytkettynä muuten kuin tarpeen vaatiessa toimen-
piteitä tehtäessä.
5. Rehu ja ruokinta. Laidunkauden ulkopuolella vähintään 70 prosenttia rehun kuiva-
aineesta tulee olla karkea-
rehua. Vuositasolla 100
prosenttia rehusta on oltava kotimaista tai luomua, ei
kuitenkaan soijaa.
6. Luonnonlaitumet. Yli puolet
luonnonlaidunlihan tuotannossa
olevien eläimien laitumista
tulee olla luonnonlaitumia.
Eläimen tulee laiduntaa
luonnonlaitumilla vähintään
puolet laidunkauden pituudesta.
Luonnonlaitumella tarkoitetaan seuraavia alueita: niityt ja
kedot, rantaniitty, lehdesniitty, hakamaa, metsälaidun, nummi.
Luonnonlaitumiksi voidaan myös hyväksyä: Natura-alue tai muu luonnonsuojelualue, pellon metsäsaareke, pellon reunavyöhyke, muinaisjäännöskohde, suojavyöhykesopimuslohkot
ja yli 5 vuotta lannoittamatta olleet pellot, kosteikkojen ja
vesistöjen rannat, ruovikot ja kaislikot sekä metsät.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
