Kauraa viljellään yhä selkeämmin elintarvikkeeksi – ohitti rukiin
Kauraa käytettiin elintarvikkeeksi 90 miljoonaa kiloa, ruista 89 miljoonaa kiloa.Kauraa käytetään nyt enemmän elintarvikkeeksi kuin ruista. Tämä käy ilmi Luonnonvarakeskus Luken perjantaina julkistamista tilastoista.
Kotimainen elintarviketeollisuus käytti kauraa 90 miljoonaa kiloa ja ruista 89 miljoonaa kiloa satovuoden 2016–2017 aikana, kertoo yliaktuaari Sirpa Karppinen Lukesta.
Selvä ykkönen elintarvikeviljoista on silti vehnä: sitä käytettiin viime vuonna elintarvikkeeksi reilusti yli 200 miljoonaa kiloa. Ohra on elintarvikekäytössä yhä marginaalinen kolmen prosentin osuudellaan.
Yhteensä viljoja käytettiin elintarvikkeeksi satovuoden aikana 429 miljoonaa kiloa.
Selvästi suurempi osuus viljoista menee edelleen kokonaisuutena rehuksi. Rehuteollisuus käytti viljaa 606 miljoonaa kiloa.
Tämän lisäksi osa viljasta päätyy rehukäyttöön suoraan tilalta. Luken mukaan Suomessa tilat myyvät tuottamastaan viljasta noin puolet teollisuuteen ja loput käytetään tilalla lähinnä rehuna.
Rehuteollisuuteen toimitetusta viljasta runsas kolmannes oli ohraa, runsas kolmannes vehnää ja vajaa kolmannes kauraa. Ohran osuus on ennallaan, sen sijaan vehnän rehukäyttö laski kahdeksan prosenttia ja kauran lisääntyi 12 prosenttia.
Elintarvike- ja rehuteollisuuden lisäksi viljaa käytettiin myös muussa teollisuudessa yhteensä 334 miljoonaa kiloa. Osittain kyse on silti elintarvikekäytöstä, sillä muuksi teolliseksi käytöksi lasketaan mallastus.
Lisäksi viljaa käytetään etanolin, tärkkelyksen, liimajauhon ja entsyymien valmistuksen. Pääosin niiden raaka-aineena on ohra.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

