Naudanlihan tuotanto kasvoi viime vuonna, sika ja siipikarja alamäessä
Suomessa tuotettiin viime vuonna lijaa 389 miljoonaa kiloa. Suurin siivu näistä kiloista on sianlihala, vaikka sen määrä väheni.
Liharotuisten nautojen osuus naudanlihantuotannosta oli viidennes. Kuvassa herefordemolehmiä. Kuva: Jaana KankaanpääLihantuotanto Suomessa väheni viime vuonna kolme prosenttia, ilmenee Luonnonvarakeskus Luken tuoreesta tilastoa. Yhteensä lihakiloja kertyi 389 miljoonaa.
Suomalaisten suosikin eli siipikarjanlihan tuotanto väheni, samoin sian- ja lampaanlihan. Naudanliha sen sijaan oli kasvu-uralla.
Lihantuotannosta 41 prosenttia oli sikaa, 37 prosenttia siipikarjaa ja 22 prosenttia nautaa. Lisäksi tuotettiin lampaanlihaa ja pieni määrä hevosen- ja vuohenlihaa.
Naudanlihan tuotanto lisääntyi kaksi prosenttia ja tuotanto oli hieman yli 85 miljoonaa kiloa. Liharotuisten nautojen osuus tuotannosta oli viidennes.
Sianlihan tuotanto väheni seitsemän prosenttia, ja oli noin 159 miljoonaa kiloa.
Siipikarjanlihaa tuotettiin vajaa 144 miljoonaa kiloa, mikä on kaksi prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Lampaanlihan tuotanto väheni yhdeksän prosenttia, ja tuotanto oli 1,1 miljoonaa kiloa.
Luomulihaa tuotettiin 4,4 miljoonaa kiloa, josta naudanlihan osuus oli noin 80 prosenttia. Luomunaudanlihan tuotanto lisääntyi edellisvuodesta, kun taas luomusian- ja luomulampaanlihan tuotanto väheni.
Luken luvut sisältävät teurastukset teurastamoissa. Kotiteurastusmääriä ei enää tilastoida.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







