Vadelmasta odotettavissa erinomainen sato – satokausi etenee vauhdilla, säilöntään kannattaa ruveta heti
Avomaan vadelman kukinta osui monin paikoin kesäkuun hellejaksolle, minkä vuoksi raakileet kypsyvät melko samanaikaisesti. Vadelman hankintaan ja säilöntään kannattaa ryhtyä viipymättä.Ensimmäiset avomaan vadelmat ovat kypsyneet Suomen etelä- ja keskiosissa, kerrotaan Hedelmän- ja Marjainviljelijäin liiton tiedotteessa.
Seuraavilla viikoilla vadelman satokausi on parhaimmillaan.
Kesän olosuhteista johtuen satokausi saattaa edetä tänä kesänä nopeasti.
Avomaan vadelmat talvehtivat kohtalaisen hyvin, mutta alkukesän kuivuus on hieman verottanut kasvustoja.
Kukinta onnistui ja kasvustoissa on erityisen paljon raakileita. Monin paikoin kukinta ajoittui kesäkuun hellejaksolle ja eteni hyvin nopeasti. Tämän seurauksena vadelmien raakileet kypsyvät melko samanaikaisesti. Jos myös kypsymisvaihe sujuu hyvin, vadelmasta voidaan odottaa runsasta satoa.
”Vaikka avomaan vadelmia onkin kypsymässä runsaasti, satokausi saattaa edetä tänä kesänä vauhdilla ja vadelmien hankintaan ja säilöntään kannattaa ryhtyä viipymättä. Vadelman satokauden kestossa on kuitenkin sekä alueellisia että tilakohtaisia eroja”, toteaa asiantuntija Tomi Pousi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.
Huippusesongin jälkeen tuoreita kasvutunnelissa viljeltyjä vadelmia on saatavilla rasioissa alkusyksyyn asti. Suurin osa kotimaisesta vadelmasadosta tuotetaan kasvutunneleissa.
Päälajikkeena Suomessa on on ollut pitkään Glen Ample, mutta satoa saadaan myös muista tutuista lajikkeista, kuten Muskokasta, Maurin Makeasta ja Ottawasta. Uudempia vadelmalajikkeita ovat esimerkiksi Vajolet, Tulameen ja Stiora.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



