"Kaikki sitä tekivät, kuluttajat eivät ostaneet" - leivän sijaan luomuviljaa menisi vientiin
Luomuviljan kulutus kotimaassa on lisääntynyt vain vähän. Kauraa menisi vientiin paljon, luomuruista tuotetaan jo vähän liikaa.Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Miska Kuusela pahoittelee, että luomuleipä ei ole tehnyt kauppaansa. ”Kaikki sitä tekivät, hintakaan ei ollut paha, mutta kuluttajat eivät ostaneet”, Kuusela kertoo.
Lupaavinta onkin luomuviljojen vienti.
Uusi kauramylly valmistui Vaasaan kesällä. Ennen sitä kauran jalostuskapasiteetti ei oikein riittänyt.
Luomurukiin käyttö ja viljely vähenee Suomessakin. Ruista ei oikein osata käyttää Pohjois-Euroopan ulkopuolella. Myös luomuvehnän kauppa supistuu.
”Luomukaura sen sijaan on globaali tuote”, Kuusela toteaa.
Pienetkin erät kelpaavat
Luomutuotannon ostopäällikkö Essi Parviainen Hankkijalta kertoo, että ostajia olisi kaikelle, mutta suomalaisen hintatason on laskettava, jos alalle halutaan sen tavoittelemaa kasvua.
Raisoagron raaka-aineista vastaava Raimo Rantanen toteaa, että luomurehuvehnää, -rypsiä ja -härkäpapua tarvitaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


