Suomessa salmonella on vain harvojen kotieläintilojen riesa
Meikäläisten kotieläintilojen hyvä salmonellatilanne ei ole itsestäänselvyys, vaan vuosikymmeniä jatkuneen sinnikkään työn tulos. EU-sinetin toiminta sai vuonna 1994.
Suomen kotieläintilojen salmonellatilanne on niin erinomainen, että kotimaisen kananmunan voi huoletta syödä vaikka raakana. Kuva: Sanne KatainenSuomessa salmonellaa esiintyy tuotantoeläimillä huomattavasti vähemmän kuin useimmissa muissa EU-maissa. Joitakin tartuntoja todetaan Suomessa vuosittain nauta-, sika- ja siipikarjatiloilla.
Eläinten terveys ETT ry:n 2. päivä marraskuuta keräämien tietojen mukaan Suomessa salmonellaa oli 10 nautatilalla, kuudella sikatilalla ja yhdellä siipikarjatilalla.
Vuoden alusta lukien uusia salmonellatapauksia on todettu 19:llä nauta-, kahdella sika- ja yhdellä siipikarjatilalla.
Viime vuonna salmonellan takia rajoittavia toimia oli asetettu 20 nauta-, kahdeksalle sika- ja kuudelle siipikarjatilalle.
Salmonella on lakisääteisesti vastustettava eläintauti naudoilla, sioilla, kalkkunoilla, broilereilla ja munintakanoilla. Se luokitellaan valvottavaksi eläintaudiksi.
Eläimen omistajan tai haltijan sekä muiden eläinten kanssa työnsä tai harrastuksensa puolesta tekemisissä olevien sekä kaikkien eläinlääkäreiden on ilmoitettava salmonellaepäilystä tai taudin toteamisesta välittömästi virkaeläinlääkärille.
Tuotantoeläintemme ja eläinperäisten elintarvikkeiden hyvä salmonellatilanne ylläpidetään kansallisella salmonellavalvontaohjelmalla, jonka komisso hyväksyi Suomen neuvotellessa liittymisestä EU:n jäseneksi vuonna 1994.
Ohjelma koskee nautoja, sikoja ja siipikarjaa sekä niistä saatavaa lihaa ja kanamunia. Suomi on sitoutunut pitämään salmonellatason alle yhdessä prosentissa eläinlajikohtaisesti.
Mikäli valvonnassa todetaan salmonellaa, siitä aiheutuvat toimenpiteet on määritelty lainsäädännössä. Lisäksi Suomeen tuotavat liha- ja kananmunaerät on tutkittava lähtömaassa salmonellan varalta ja tuloksen on oltava negatiivinen.
Salmonellasta tunnetaan noin 2 500 erilaista serotyyppiä. Osa niistä poikkeaa toisistaan taudinaiheutuskyvyn ja ympäristössä säilymisen suhteen.
Ruokaviraston mukaan salmonellabakteerien aiheuttamat infektiot ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma ympäri maailmaa. Pohjoismaat ovat tästä poikkeuksena. Suomessa on vuosittain todettu hieman yli 1 000 tartuntatapausta ihmisillä, joista kotimaista alkuperää on vain noin 15–20 prosenttia tapauksista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






