Liha-alan tuottajien näkymät vaihtelevia
MTK:n järjestämässä lihaseminaarissa positiivisimmat puheenvuorot tulivat sian- ja siipikarjanlihantuottajilta. Nautatilalla pidetään tehokasta säilörehuntuotantoa tapana selvitä.Tuottajajärjestö MTK:n lihaseminaarissa sikayrittäjiä edusti huittislaisen Satapossu Oy:n Vesa Harjunmaa . ”Pyrin luomaan positiivista henkeä”, aloitti Harjunmaa puheenvuoronsa.
Juuri uuden välikasvattamon käyttöön ottanut yhtiö tuottaa nyt 900000 kiloa sianlihaa vuodessa. Harjunmaa pitää isona asiana sitä, että osakeyhtiöön on löytynyt kolme samalla tavalla ajattelevaa viljelijää, jotka haluavat kehittää sianlihantuotantoa.
Myös hyvät yhteistyökumppanit ovat yhtiön toiminnassa avainasemassa.
Broilerituottaja Riku-Sippo Uotila Kangasalta luetteli tyytyväisenä tuotannonalan valtteja. Hänen mukaansa broilerinliha on huipputuote: liha on terveellistä, eläinten rehu tulee läheltä ja niitä ei tarvitse Suomessa lääkitä.
Rehujen hinta painaa kannattavuutta
Naudanlihantuotannon kannattavuus on heikentynyt 2000-luvun alusta lähtien, sanoi Timo Mehtälä Haapavedeltä. Hänen tilallaan kasvaa 800 lihanautaa.
Hänen mukaansa väkirehujen hintojen nousu on ajanut tilat hyvin ahtaalle. Vain erikoistuneiden tilojen kustannustehokas säilörehun tuotanto on mahdollistanut eläinten kasvatuksen, sanoi Mehtälä. ”Ja alhainen korkotaso ja rahoittajien pitkämielisyys”, hän lisäsi.
Tohmajärveläinen Outi Sirola toi esiin lampurin näkökulman. Hän iloitsi tilojen määrän kasvusta ja kysynnän kasvusta sekä hyvästä hintakehityksestä.
Tilat myös ammattimaistuvat, mutta saisivat ammattimaistua nopeammin, totesi Sirola. Hän kaipasi enemmän tutkimusta, koulutusta ja neuvontaa lammastuotantoon.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


