Tuottajien ärtymys lihan hinnoista kohdistuu myös omiin osuuskuntiin
Osuuskunnissa odotetaan teurastamojen liikahdusta. Alan näivettyminen jatkuu, jos tilojen taloutta ei saada parempaan kuntoon.
Sianlihan tuottajat odottavat hintojen nousevan kuten on käynyt muualla, ja osansa saavat myös omat osuuskunnat, vaikka ne eivät hinnoittelusta päätä. Kuva: Kari SalonenSianlihan hintojen nousutoiveet ovat isoja kentällä ja keskustelu ja yhteydenotot tuntuvat myös lihaosuuskunnissa Itikassa ja LSO:ssa. "Mikseivät hinnat reagoi ja nouse."
"Kyllä kenttä on ollut aktiivinen ja palautetta tulee. Hintojen nousua toivotaan, mutta osuuskunta ei ole hinnoittelussa osapuoli, vaikka suurin Atrian omistaja onkin", toteaa hallituksen puheenjohtaja Ahti Ritola Itikka osuuskunnasta.
Vielä viisi vuotta sitten oltiin puhelimessa tuntikaupalla. Nyt keskustellaan somessa. Pääasia on, että yhteydenpitokanavat ovat olemassa, Ritola toteaa.
Kollega Matti Murto LSO:sta kertoo samaa. "Paineet kohdistuvat enemmän osuuskunnan luottamustehtävissä toimiviin sianlihantuottajiin, mutta myös osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja on pidetty hyvin ajan tasalla."
Ritola arvelee, että tuottajahinnoista keskustellaan teurastamoyhtiössä vielä ennen joulua ja vuodenvaihdetta. Murtokin toteaa, että "eikohän päätöksiä tehdä aina perjantaisin".
Osuuskunnat eivät kuitenkaan osallistu hintakeskusteluun eivätkä hinnoitteluun. Se on teurastamon asia, Murto korostaa.
Ritola pitää hintakeskustelua tarpeellisena investointien saamiseksi käyntiin. "Kaikki kivet pitää kääntää. Pientä viriämistä on, mutta lisää investointeja tarvitaan ja paljon."
Tuottajahinta ja kannattavuus ratkaisevat. "Isojen asioiden äärellä ollaan, jotta kotimainen lihantuotanto saadaan turvattua", Ritola muistuttaa.
Pieniä ja keskisuuria lihanjalostajia edustavat Lihakeskusliitto kertoi alkuviikolla lihapulasta ja piti tilannetta kriittisenä.
Ritola näkee tilanteen toisin. Lihaa saa varmasti, mutta hintataso on nyt tyystin toinen kuin vielä hetki sitten. Edullista lihaa ei ole enää tarjolla, kun Kiina ostaa kaiken liikenevän lihan.
Euroopassa hinta on noussut 40 prosenttia vuodessa ja Suomessa vielä enemmän, Lihakeskusliitto kertoi.
Nousu koskee lihaa jalostavien yhtiöiden lihasta maksamaa hintaa. Sianlihan tuottajahinta on noussut vuodessa alle kaksi prosenttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
