Vuoden kalkkunatuottajaksi on valittu Alangon maatila Kurikasta
Tilalla otettiin joulukuussa käyttöön Suomen ensimmäinen siipikarjatilan biokaasulaitosTekniikka helpottaa hyvien olosuhteiden ylläpitoa kalkkunoiden kasvatushallissa. Se ei kuitenkaan korvaa ihmisen tekemää havainnointia ja hoitoa.
Näin toteavat vuoden kalkkunatuottajiksi valitut Mari ja Sami Alanko.
Lintujen käytöksen seuraaminen kertoo paljon niiden voinnista. Mari kertoo aina jo lintutilaan astuessaan kuuntelevansa, miten linnut ääntelevät ja minkälainen yleisolemus parvesta välittyy.
Alangot kasvattavat kalkkunoita Kurikassa. Tilalla on pitkä historia siipikarja-alalla: Ensimmäiset kanat hankittiin jo 1900-luvun alkupuolella, ja kalkkunoitakin tilalla on kasvatettu yli 40 vuotta.
Alangot astuivat Marin kotitilan ohjaksiin 2018.
Joulukuussa 2021 tilalla otettiin käyttöön Suomen ensimmäinen siipikarjatilan biokaasulaitos. Kalkkunanlanta kierrätetään bioreaktoreiden kautta, ja suurin osa biokaasusta käytetään kalkkunahallien lämmittämiseen.
Alangon tilalla biokaasu korvasi kokonaan aiemmin käytetyn öljylämmityksen.
Tulevaisuuden suunnitelmissa Alangoilla on edelleen kehittää kalkkunoiden kasvatusta ja toimintatapoja sekä jatkaa panostusta tilakokonaisuuden kehittämiseen. ”Asetamme itsellemme tavoitteita kasvatustulosten osalta ja seuraamme niiden toteutumista”.
Vuoden kalkkunatuottajan valita on osa alan toimijoiden aloitteesta vietettävää kalkkunaviikkoa. Vuoden tuottaja valittiin jo kahdettatoista kertaa.
Tulevaisuuteen katsova ja kehittävä ote näkyy kaikessa Alankojen tekemisessä, kuvaa LänsiKalkkunan tuotantoneuvoja Riina Niemistö. ”Yhteistyökykyisiä,tavoitteellisia ja tulevaisuuteen katsovia kehittäjiä. Todellisia maatalousyrittäjiä.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









