LL: Vesi paljastaa lihan alkuperän – ruokahuijaukset kuriin
Ruotsalaiset aikovat ottaa käyttöönsä menetelmän, jolla lihan alkuperä voidaan selvittää sen sisältämästä vedestä, uutisoi Land Lantbruk -lehti.
Lihan sisältämän veden avulla voidaan selvittää, onko liha kotoisin sieltä, mistä sen on luvattu olevan. Kuva: Jaana KankaanpääRuokahuijausten selvittämiseksi ruotsalaisella yrityksellä on menossa pilottiprojekti, jossa kehitetään uutta menetelmää ruokahuijausten selvittämiseen.
Eläimelle syötetty rehu ja juotettu vesi sisältävät muuttumattomia isotooppeja, jotka ovat tyypillisiä vain tietylle alueelle. Niitä tutkimalla voidaan paikantaa, missä maassa liha on tuotettu jopa maansisäisen alueen tarkkuudella.
Menetelmää kutsutaan siraksi ( stable isotop reference analysis) ja ruotsalaiset suunnittelevat ottavansa sen käyttöön syksyllä.
Jotta menetelmä saadaan käyttöön, sille täytyy perustaa kansallinen tietokanta, johon on kerätty isotooppianalyysejä suuresta määrästä eläimiä.
Menetelmää käytetään jo Saksassa ja Isossa-Britanniassa.
"Olemme edenneet siihen pisteeseen pilottitutkimuksessa, että olemme valmiita ottamaan näytteitä kaupoista. On tärkeää, että kuluttajat voivat olla varmoja siitä, että alkuperämerkinnät lihassa pitävät paikkansa", Svenska Köttföretagen -yrityksen toimitusjohtaja Has Agné kertoo Land Lantbruk -lehdelle.
Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
