Henkilöstön edustajat tyrmistyivät: Ruokaviraston ”ostopalveluja rahoitetaan irtisanomisilla ja lomautuksilla”
Kolmen työntekijöitä edustavan ammattiliiton pääluottamusmiehet arvostelevat Ruokavirastoa haluttomuudesta pyrkiä välttämään henkilöstöön kohdistuvia säästöjä. Virasto ilmoitti tänään, että se irtisanoo 95 henkilöä.
Ruokavirasto ilmoitti 3.6. irtisanovansa työntekijöitään ja lomauttavansa lähes koko hennkilöstönsä. Kuva: Sanne KatainenJulkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Ammattiliitto Pro ja JHL arvostelevat Ruokavirastoa tänään julkisuuteen kerrottujen yt-neuvotteluiden lopputuloksesta.
Ruokavirasto irtisanoo 93 henkilöä ja lomauttaa koko henkilöstönsä teurastamoissa ja laitoksissa lihantarkastustehtäviä tekeviä lukuun ottamatta. Lomautusaika on 14 päivää ensi syksyn aikana.
Yhteistoimintaneuvotteluissa esitetyt toimet ovat suhteettomia eivätkä auta saavuttamaan pysyvää taloudellista tasapainoa, sanoo tiedotteessa JUKOn neuvotteleva pääluottamusmies Tapani Lyytikäinen.
Päättyneiden yt-neuvottelujen tavoite on sopeuttaa menot viraston käytettävissä oleviin määrärahoihin tänä vuonna ja vuosina 2025–2028. Jo ennen yt-neuvotteluja Ruokavirastossa on ehditty saavuttaa kuluvalle vuodelle 5,6 miljoonan euron säästöt henkilöstökuluissa, liitot kertovat tiedotteessaan.
Tiedotteessa todetaan, että saavutetut säästöt ylittävät neuvotteluesityksen 4,4 miljoonan euron tavoitteen. Tästä huolimatta virasto aikoo lomauttaa lähes koko henkilöstönsä. Pääluottamusmiehet kertovat olevansa tyrmistyneitä.
Henkilöstöä edustavat järjestöt kertovat olevansa huolissaan siitä, aikooko työnantaja ennakoida päätöksessään mahdollisia tulevia säästöjä, vaikka valtion seuraavien vuosien tuottavuusohjelma on vasta työn alla.
”Tulisikin uskaltaa puuttua juurisyihin muutoin viraston taloushuolet eivät ratkea jatkossakaan. Tarvitaan pontevaa johtamista ja talousosaamista.” Tanja Rajamäki
Erityisen tyytymätöntä henkilöstö on tiedotteen mukaan Ruokaviraston suunnitelmiin jatkaa it-kehittämiseen tarvittavan työvoiman ostamista merkittäviltä osin ulkoa.
”Tähän liittyvät kustannukset kasvavat kehyskaudella noin 32 miljoonaa euroa. Sopeuttamisen seurauksena virasto supistaa, tehostaa ja järjestelee uudelleen toimintojaan ja rahoittaa näin ulkopuolisen työvoiman ostoa”, Lyytikäinen sanoo tiedotteessa.
Pron pääluottamusmiehen Tanja Rajamäen mukaan henkilöstöjärjestöjen edustajat ovat osoittaneet vuosille 2025–2028 tavoiteltua kymmentä miljoonaa euroa huomattavasti suurempia säästöjä kohteista, jotka eivät kohdistu henkilöstöön.
”Tulisikin uskaltaa puuttua juurisyihin muutoin viraston taloushuolet eivät ratkea jatkossakaan. Tarvitaan pontevaa johtamista ja talousosaamista.”
JHL:n pääluottamusmiehen Katri Klingbergin mukaan on erittäin arveluttavaa, että ostopalveluja rahoitetaan irtisanomisilla ja lomautuksilla.
Ruokaviraston rahoitusvajeen taustalla on valtiotyönantajan ja maa- ja metsätalousministeriön toiminta, jossa virastolle annetaan uusia tehtäviä ilman resursseja, luottamusmiehet toteavat tiedotteessaan.
Henkilöstöjärjestöjen edustajat arvioivat, että irtisanomiset ja lomautukset voitaisiin välttää ottamalla mahdollisimman nopeasti käyttöön rakenteellisia säästöjä, kuten maksullisen toiminnan kehittäminen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





