
Lähiruokatilalla asiakas saa laittaa kädet multaan – ”Tästä onkin tullut paikallinen retkeilykohde”
Lohtajalainen itsepalvelukasvimaa tarjoaa ruokaa ja elämyksiä samasta pellosta. Tilalla asiakkaat pääsevät itse keräämään sadon ja ottamaan kuokan käteen.
Karoliina ja Juha Kipon haaveena on kehittää kasvimaata myös kyläläisten kohtaamispaikkana ja retkikohteena. Kuva: Hanna PerkkiöPeltotilkku joen ja kylätien välissä tarjoilee loppusyksyn satoa: perunaa, porkkanoita, punajuuria, herneitä, sipuleita, kurpitsoja ja värikkäitä kukkia, joita hallayöt eivät ole vielä ehtineet nujertaa.
Kesän ja syksyn mittaan ihmiset ovat täällä voineet omin käsin kuokkia perunaa, kerätä vihanneksia ja poimia kesäkukkia. Pellon laidalla seisoo lato, jossa tuotteet voi punnita ja maksaa omatoimisesti. Sen suojissa on toiminut myös pop-up-kahvila.
Lähiruokakippo-niminen itsepalvelukasvimaa sijaitsee Lohtajalla, Keski-Pohjanmaalla. Maitotilalliset Karoliina ja Juha Kippo ovat perustaneet sen kotinsa läheisyyteen. Ensimmäisestä kesästä mieleen ovat jääneet monet hyvät kohtaamiset.
”Eräs mummo oli kertonut, että hän on tullut tänne, koska on saanut pikkutyttönä viimeksi kuokkia pottua. Myös lapset ovat päässeet opettelemaan tätä taitoa”, Juha Kippo kertoo.
Kasvimaa on tuottanut runsaan sadon lisäksi omistajilleen yhdessä tekemisen iloa. Kuva: Hanna PerkkiöKaikki alkoi pariskunnan omien juhlien suunnittelusta. Juhlaväen tarjoiluja varten haluttiin itse kasvatettua perunaa ja vihanneksia.
Talon läheisyydessä oli puolen hehtaarin pelto, joka oli hankalan muotoinen muuhun viljelyyn. Kun samaan aikaan löytyi mahdollisuus hakea Leaderin kautta maatalouden kokeilutukea, syntyi idea itsepalvelukasvimaasta.
”Ajatus oli, että ihmiset saisivat lähellä tuotettua puhdasta ruokaa ja samalla elämyksiä. Tästä onkin tullut paikallinen retkeilykohde”, Karoliina Kippo toteaa.
Nyt juhlat on onnellisesti vietetty, ja kasvimaan sadosta on päässyt nauttimaan juhlavieraiden lisäksi laaja joukko asiakkaita. Tarkkoja kävijämääriä ei ole, mutta Juha arvioi, että parin kuukauden aikana pellolla vieraili noin 500 asiakasta.
”Ihmisille on ollut tärkeää myös saada itse kerätä tuotteet pellosta, jolloin ne ovat taatusti tuoreita. Varsinkin perunassa tuoreus merkitsee paljon.”
Suosituimmiksi tuotteiksi ovat nousseet perunat ja porkkanat.
”Myös sipulia on mennyt paljon, ja kesäkurpitsan suosio on yllättänyt”, Karoliina Kippo kuvailee.
Hänen mukaansa moni asiakas on kertonut arvostavansa ruoan puhtautta ja sitä, ettei viljelyssä ole käytetty kasvinsuojeluaineita.
”Ihmisille on ollut tärkeää myös saada itse kerätä tuotteet pellosta, jolloin ne ovat taatusti tuoreita. Varsinkin perunassa tuoreus merkitsee paljon.”
Vanha lato on palvellut myymälänä, jossa asiakkaat voivat itse punnita ja maksaa ostokset. Kuva: Hanna PerkkiöYrittäjät ovat hyödyntäneet markkinoinnissa sosiaalista mediaa ja jakaneet siellä myös omia reseptejään. Viestinä on, että peruselintarvikkeista kuten perunasta on helppoa tehdä hyvää ruokaa.
Lähiruoan ja kotimaisen ruoantuotannon arvostuksen lisääminen on ollutkin kokeilun tärkein tavoite.
”Emme ole lähteneet tähän kannattavuus edellä. Kokeilutuki auttoi kattamaan perustamisen kuluja, mutta palkkaa työlle ei tällä myyntimäärällä juurikaan kerry. Olemme pitäneet hinnat kaupan hintatasoa vastaavina”, yrittäjät kertovat.
”Se on yllättänyt, kuinka paljon yhdessä voi saada aikaan. Olemme koettaneet muistaa myös nauttia omien käsien jäljestä.”
Juha Kippo on viljellyt kotitilaansa kymmenen vuoden ajan. Kahdessa navetassa on yhteensä 60 lypsylehmää, joita hoitaa kaksi työntekijää. Töitä tehdään myös tilan ulkopuolella: Karoliina työskentelee sairaanhoitajana ja Juha tietojärjestelmien parissa.
Kasvimaan jatkoa mietitään talven aikana, kun kesän opit jalostuvat tulevaisuutta varten. Osa opeista on tullut kantapään kautta – esimerkiksi juurekset kylvettiin niin tiheään, että harvennus vei paljon aikaa. Kylmä alkukesä taas hidasti joidenkin vihannesten kasvua.
”Se on yllättänyt, kuinka paljon yhdessä voi saada aikaan. Olemme koettaneet muistaa myös nauttia omien käsien jäljestä. Kaikessa ei tarvitse mennä raha edellä, ja tämä on ollut meille myös harrastus”, Juha Kippo toteaa.
Kesän kokemus on saanut pariskunnan pohtimaan lähiruoan mahdollisuuksia laajemminkin. Sen sijaan, että kaikki ruoka kulkisi varastojen ja keskusliikkeiden kautta, etenkin maaseudulla suoramyynti tilalta voisi olla nykyistä vahvempi vaihtoehto.
Tuottavuuden parantaminen vaatisi Juha Kipon mukaan kuitenkin usean tekijän osumista kohdalleen: oikean hinnoittelun lisäksi asiakkaita tulisi olla riittävästi ja työmäärän pysyttävä kohtuullisena.
”Myös lupien hankkimisen pitäisi olla mahdollisimman sujuvaa, ja lupa-asiointi saisi olla enemmän neuvonnallista. Se madaltaisi kynnystä ryhtyä uusiin kokeiluihin. Ennen kasvimaan perustamista meidän täytyi maksaa oman tilan tuotteiden myyntiluvasta.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







