Kemiläisteurastamo kyllästyi mustan muovin kierrätysvaikeuksiin – Pakkausmateriaali vaihtuu valkoiseksi
Rönkä Oy:n uudet valkoiset lihapakkaukset tulevat kauppoihin huhtikuun aikana.
Kierrätykseen päätyvästä muovista valmistetaan raaka-ainetta uusiokäyttöön. Musta muovi menee yleensä polttoon, koska jätelaitoksen infrapunalukijoilla on vaikeuksia sen lajittelussa. Kuva: Kari SalonenKemiläinen lihanjalostamo Rönkä Oy siirtyy pakkauksissaan uusiin, täysin kierrätettäviin valkoisiin muovipakkauksiin.
Syynä muutokset ovat mustan muovin kierrätysvaikeudet. Pääsääntöisesti mustaa muovia ei voi kierrättää normaalissa muovijakeessa, vaan se hävitetään energiajätteen seassa. Jätteenkäsittelylaitosten infrapunalukijoilla on vaikeuksia tunnistaa mustan muovin laatu ja lajitella se oikein.
"Koska muu tuotantoketjumme on hyvin ekologinen ja kestävä, halusimme modernisoida myös ketjun viimeisen vaiheen vastaamaan nykypäivän tarpeita ja tehdä osaltamme merkittävän ilmastoteon", kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Rönkä tiedotteessa.
Muutos on osa yhtiön tuotantolinjojen modernisointia ja uudet pakkaukset tulevat kauppojen hyllyille huhtikuussa 2019.
"Etsimme pitkään ratkaisua hankalasti kierrätettävän mustan muovin korvaajaksi ja vihdoin sellainen löytyikin. Koko pakkaus on sataprosenttisesti kierrätettävä. Haluamme myös kannustaa asiakkaitamme parempaan kierrättämiseen", Rönkä jatkaa.
EU:n tavoite muovin kierrätysasteelle on 50 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Nyt kierrätysaste Suomessa on noin 28 prosenttia.
"Meidän tulee kantaa vastuumme ympäristöasioissa, ja siksi muutosta on lähdetty ajamaan jo kauan sitten. On mukavaa, että tämä projekti saadaan nyt maaliin ja kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa ilmastoon yhdessä meidän ja tuottajiemme kanssa, ja että voimme suunnata katseemme seuraaviin kehityshankkeisiin", Rönkä sanoo.
Rönkä Oy aloitti vuonna 2018 alkutuotantonsa modernisoinnin, jonka odotetaan valmistuvan kesään mennessä.
Modernisoinnissa otetaan huomioon laajalti paitsi tehokkuus, tiukkenevat elintarvikelainsäädännöt ja äärimmäinen hygienia, myös työergonomia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
