Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
Mainos: Vilomix Finland Oy

Koe uusi biologisen säilönnän nopeus: Vähennä hukkaa ja lisää joustavuutta

Nurmen säilönnässä hukkaa syntyy lähes huomaamatta sekä itse säilöntäprosessissa että rehua syötettäessä. Ilman säilöntäainetta tehdyn rehun pH laskee hitaasti säilönnän alussa, jolloin nurmen arvokkaat ravinteet päätyvät rehua pilaaville haitallisille bakteereille. Märässä rehussa hävikkiä syntyy myös puristenesteen valumina. Siilon aukaisemisen jälkeen hävikki ja jälkilämpeneminen johtuvat useimmiten hiivoista ja homeista, jotka lisääntyvät helposti hapen läsnäollessa.

Euroopan johtava säilöntäaineiden valmistaja Lallemand on viime vuosina keskittynyt erityisesti säilöntänopeuden ja jälkilämpenemissuojan parantamiseen biologisessa säilönnässä. Uusien Magniva-säilöntäaineiden tavoitteena on ollut viljelijälle huolettomampi ja varmempi biologinen säilöntä.

”Magniva Platinum 3 -säilöntäaine vähensi tutkimuksessa kuiva-ainehävikkiä selkeästi jo 30 päivän säilönnän jälkeen verrattuna ilman säilöntäainetta tehtyyn rehuun. Ero säilyi 150 päivänkin säilöntäajan jälkeen”, tiivistää Lallemandin säilörehuasiantuntija Mai-Brit Trier Voss. 2 % vähemmän hävikkiä merkitsee sadassa rehutonnissa kaksi tonnia enemmän syötävää. Hävikki jo korjatussa rehussa on hukattua työ- ja tuotantopanosta sekä turhaa ympäristökuormitusta.

Uusien Magniva -säilöntäaineiden tehon taustalla on panostus maitohappobakteeriyhdistelmien kehitykseen sekä runsas annos kuitua sulattavia entsyymejä. Entsyymilisä säilöntäprosessin alussa varmistaa sen, että säilöntäaineena lisätyt maitohappobakteerit saavat riittävästi sokeria. Maitohappobakteerivaltainen käyminen tuottaa rehuun reilusti pH:ta laskevaa ja rehua säilövää maitohappoa, mikä estää haitallisten bakteerien lisääntymisen. Tanskassa reilun entsyymilisän vaikutus erityisesti nurmirehujen kuidun sulavuuden parantumiseen on myös herättänyt kiinnostusta. Puolueettoman tutkimuksen mukaan Magniva-säilöntäaineilla tehdyn nurmisäilörehun kuidun sulavuus oli 1,8 %-yksikköä parempi verrattuna ilman säilöntäaineita tehtyyn rehuun.

Maittava rehu ei höyryä

Säilöttäessä kuivempaa nurmirehua (kuiva-ainetta yli 30 %), hukkaa syntyy usein etenkin siilon avaamisen jälkeen.

”Jos siilo lämpenee 2–6 °C, hävikkiä syntyy keskimäärin 10 %. Etsimmekin pitkään ratkaisua suojata rehua jälkilämpenemiseltä nopeammin, sillä välillä on tilanteita, joissa siilo pitääkin avata aiottua nopeammin”, kertoo Mai-Brit Trier Voss. Magniva Platinum -säilöntäaineissa jälkilämpenemisen suoja on uniikin L. hilgardii ja L.buchneri -yhdistelmän ansiosta sekä nopea että pitkäkestoinen, mikä tuo aivan uutta joustavuutta säilörehun syötön aloitukseen. Käytännössä jälkilämpenemisen esto näkyy ruokintapöydällä parempana rehun maittavuutena, ja karjassa tuottavuutena. Säilörehu käytetään tehokkaasti tuotantoon.

Löydä oma mahtava Magnivasi nyt Vilomixiltä!

Mainos: Vilomix Finland Oy

Lue lisää