Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
Mainos: Mainos

Pyhäinpäivänä kunnioitetaan perinteitä - nämä ruoat maistuvat suomalaisille pyhäinpäivän aterialla

Pyhäinpäivänä rauhoitutaan muistelemaan poisnukkuneita läheisiä. Hautausmaalla käynnin jälkeen maistuvat lämmittävät, perinteiset suomalaiset maut.
Puolukkainen karjalanpaisti
Puolukkainen karjalanpaisti 
Paahdettu kurpitsakeitto
Paahdettu kurpitsakeitto 
Paahtopaisti
Paahtopaisti 
Routapaisti
Routapaisti 

Pyhäinpäivää, vanhemmalta nimeltään pyhäinmiestenpäivää, vietetään tänä vuonna lauantaina 3.11. Suomessa pyhäinpäivä on yleinen poismenneiden läheisten muistopäivä, ja hautausmaat tuikkivatkin pimenevässä syysillassa kauniisti kynttilämeren loistaessa haudoilla.

Kekri, jo syyskuussa alkava sadonkorjuun syysjuhla, päättyy pyhäinpäivään. Upeat kotimaiset maut ja satokautensa huipulla olevat kasvikset kuuluvatkin olennaisesti myös pyhäinpäivän aterialle.

Neljä ruokaa erottuivat selkeästi joukosta, kun kartoitimme pyhäinpäivän haetuimpia reseptejä:

1. Karjalanpaisti on selkeä ykkönen

Ei ole pyhäinpäivänä karjalanpaistin voittanutta! Perinteinen karjalanpaisti on helppoakin helpompaa valmistaa – kiireisen ruokaa se ei kuitenkaan ole, sillä paras lopputulos saavutetaan lihoja pitkään haudutellen. Puolukkainen versio karjalanpaistista saa kirpeiden marjojen lisäksi makua rosmariinista ja hunajasta.

2. Syksyn sesonkisuosikki on kurpitsa

Kurpitsa sopii myös jälkiruokiin! Mehevöitä sillä syksyn parhaat mokkapalat tai leivo porkkanakakun tapainen kurpitsapiirakka.

3. Pannukakku on perinnejälkkäri parhaimmillaan

Onko edes olemassa toista jälkiruokaa, joka maistuisi yhtä varmasti koko perheelle? Perinteisen pannukakun kera maistuu mansikkahillo tai jokin eksoottisempi muunnos, kuten klementiinihillo.

Oletko kokeillut taikapannaria? Siihen muodostuu paistamisen aikana kolme kerrosta: pannukakkumainen pohjakerros, vanukasmainen välikerros ja kuohkea päälliskerros.

4. Paistiruoat juhlistavat kekriä

Kekri oli myös karjamarkkinoiden aikaa, ja sieltä juontaa juurensa erilaisten paistien suosio pyhäinpäivän ruokina. Mehevän paahtopaistin voi syödä kylmänä tai lämpimänä, kuten miedolla lämmöllä kypsytetyn naudan sisäpaistinkin. Mikäli hirvimetsällä on käynyt onni, saa ylpeä metsästäjä pyhäinpäivänä pöytään hirvipaistin. Oletko koskaan kokeillut routapaistia? Se jäädytetään ensin, ja laitetaan vasta sitten uuniin kypsymään.

 

Mainos: Mainos

Lue lisää