Metsä

Laura Meronen vaihtoi vakuutusalan työt metsäpalveluyrittäjyyteen – "Viihdyin metsässä, ajattelin, että voisin hoitaa muidenkin metsiä"

Ihmisten pitäisi tehdä tai teetättää hoitorästejään ajoissa. Mitä myöhemmäksi työn jättää, sitä enemmän aikaa palaa hehtaaria kohti.
Iso osa metsäpalveluyrityksistä työllistää 1–3 henkilöä. Yrittäjä Laura Meronen on ollut tyytyväinen ammatinvaihdokseensa.

Orimattilassa asuva Laura Meronen päätyi metsäpalveluyrittäjäksi osittain sattuman kautta. Vakuutusalalla työskennellyt agrologi jäi hetkeksi omasta työstään vapaalle ja hoiti omat metsänsä kuntoon.

Työ oli mieluisaa ja mieli lepäsi metsätöissä. Hän päätti vaihtaa alaa, sillä se sopi elämäntilanteeseen. Myös maatilan työt mahtuivat paremmin kuvioon. Muutamaa vuotta aiemmin, hän ei olisi arvannut löytävänsä itseään metsäisestä ammatista.

”Viihdyin metsässä. Ajattelin, että voisin hoitaa muidenkin metsiä.”

Meronen on tehnyt muutaman vuoden töitä Ykköslaatu Meronen Oy -nimellä ja työskentelee Orimattilan seudun lisäksi Tampereen Teiskosta käsin. Töitä hän on tehnyt muun muassa Metsäpalvelu Arvometsälle, yhden ison yrittäjän alihankkijana sekä Tampereen seudulla metsänhoitoyhdistykselle.

Tekemistä on riittänyt istutuksissa, taimikonhoidossa sekä päätehakkuiden ennakkoraivauksissa. Myös pihapiirin siistimiset ovat tuttua työtä Meroselle. Osaamistaan hän päivitti opiskelemalla metsätalousyrittäjän ammattitutkinnon työn ohessa.

Menneen talven erikoiset kelit näkyvät yrittäjän arjessa. Lumettomassa Etelä-Suomessa metsänhoitotöitä tehtiin läpi viime talven. Tänä syksynä se näkyy normaalia lyhyempänä työjonona, kun isot yritykset työllistävät lähinnä omia metsureitaan.

Jos raivaustöitä on etelässä syksyllä niukasti, Meronen pohtii lyhyttä keikkaa pohjoiseen. Männyn siemenille on kysyntää ja menossa hyvä käpyvuosi.

”Pohdin lähtisinkö keräämään käpyjä. Se olisi taas toisenlaista tekemistä.”

Vanhana vakuutusvirkailijana puhelimeenkaan tarttuminen ei hirvitä. Hoitorästejä on monella metsänomistajalla, ja työn tarjoaminen voisi palvella molempia.

Viime vuosina naisia on ryhtynyt aiempaa enemmän yrittäjiksi. Silti Meronenkin on törmännyt siihen, että naisten jaksamista epäillään.

”Eihän raivaussahahomma raskasta ole. Jos lähes 80-kymppiset miehet pyörivät metsässä, niin ei sitä ihmetellä.”

Merosen mielestä ihmisten pitäisi tehdä tai teetättää hoitorästejään ajoissa. Mitä myöhemmäksi työn jättää, sitä enemmän aikaa palaa hehtaaria kohti.

Vaikka työssä on vapaus tehdä omaan tahtiin, yrittäjän on puurrettava metsässä 6–7 tunnin päivä, jotta toiminta kannattaa. Ammatinvaihtoon hän vaikuttaa tyytyväiseltä.

”On hieno nähdä kättensä jälki. Saa tehdä myös omanlaistansa, kun metsänomistajia on erilaisia.”

Katso uusin video
Lue lisää

Metsäpalveluiden kysyntä kasvaa – Kulttuuri muuttuu, tuntuihan ennen ajatus siivouspalveluidenkin ostosta vieraalta

Aarre: Isä ja poika istuttavat vuodessa 300 000 tainta – Arvaatko, kuinka monta tainta uppoaa maahan päivässä?

Aarre: Timo Korhonen Konnevedeltä hoitaa metsiään omin opein: ”Turhoo työtä ei toimita tehä”

Metsäpalveluyrittäjä, osaatko myydä? "Asiat pitää pystyä kertomaan muulla tavalla kuin runkoluvusta puhumalla"