Metsä

Kalajoella kaadettu metsää tulen rajaamiseksi, paloalue levinnyt jopa 400 hehtaarille – sammutuskustannukset ylittävät jo 400 000 euroa

Asukkaiden evakuoinneilta on toistaiseksi vältytty. Pelastuslaitos kehottaa paikallisia tarkkailemaan tuulen ja savun suuntaa sekä seuraamaan tiedotusta.
Glenn Hägg / Lehtikuva
Tuleva vuorokausi näyttää, pystytäänkö Kalajoella levinnyt maastopalo pitämään kurissa. Alueen asukkaita kehotetaan tarkkailemaan tuulen ja savun suuntaa sekä seuraamaan pelastuslaitoksen tiedotusta mahdollisista evakuoinneista.

Metsäpalo Kalajoella on päässyt leviämään torstain tietojen mukaan jopa 400 hehtaarille. Pelastusjohtaja Jarmo Haapanen Jokilaaksojen pelastuslaitokselta kertoi aamupäivällä MT:lle, että tuli pääsi riistäytymään maastoon kaivettujen rajoituslinjojen yli kovien, puuskittaisten tuulten vuoksi.

Alueella on jouduttu varotoimenpiteenä kaatamaan metsää. Pinta-aloista ja niiden omistajista ei ole vielä tietoa.

"Kuvaavaa on se, että jos paloalueen kiertää kävellen, tulee vähintään kahdeksan kilometrin lenkki."

Ihmisten evakuointeihin ei Haapasen mukaan ole tarvinnut toistaiseksi ryhtyä. Hän kehottaa paloalueen lähistöllä asuvia tarkkailemaan tuulen ja savun suuntia sekä seuraamaan pelastuslaitoksen tiedotusta.

Kyseessä on Suomen mittavin metsäpalo vuosikymmeniin. Vuonna 1970 Kalajoella paloi liki 1 600 hehtaaria metsää.

Vuonna 1970 Kalajoella paloi liki 1 600 hehtaaria metsää.

Palopaikalle on hälytetty henkilöstöä muun muassa Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan pelastuslaitoksilta sekä sopimuspalokuntalaisia Uuttamaata myöten.

Paikalla on noin sata pelastusalan henkilöä. Haapasen mukaan valtaosa heistä on sopimuspalokuntalaisia eli vapaaehtoisia.

Yöllä rajoituslinjoja kaivettiin kahdeksan kaivin- ja maansiirtokoneen voimin. Haapanen kiittelee, että kalustoa on saatu kiitettävästi yksityisiltä yrittäjiltä ja viljelijöiltä.

"Traktoreita, lietekärryjä ja turveyrittäjiltä sammutusvesisäiliöitä sekä koneyrittäjien kalustoa."

Olosuhteet sammutustöille ovat varsin epäedulliset. Puuskittaista tuulta ja äärimmäisen kuivaa turvemaata, jossa palopesäkkeet pureutuvat syvälle sekä vaikeakulkuista louhikkoa. Sateitakin on tullut vain kuurottain. Perjantai-iltapäivälle on ennustettu jatkuvampaa sadetta, joten ainakin siihen asti tilanne on kriittinen.

Lisäksi moni pelastusalan työntekijä ja sopimuspalokuntalainen on lomalla.

Suurin pula on Haapasen mukaan lentosammutuskalustosta. Paikalle kutsuttiin kaksi rajavartiolaitoksen ja kaksi puolustusvoimien helikopteria. Torstaiaamuna hätiin ehätti myös pelastushelikopteri Aslakki Lapista. Sen lento maksaa noin 5 000 euroa tunnilta.

Haapanen arvioi, että Kalajoen maastopalon sammutuskustannukset ovat jo ylittäneet 400 000 euroa.

"Alueen kunnille lähtee lisälaskua."

Jos vastaavanlainen palo syttyisi samaan aikaan jossain toisaalla Suomessa, saattaisi Haapasen mukaan tulla todella tiukka paikka kaluston suhteen.

Lue myös:

Kalajoen maastopalo levinnyt laajalle – pelastusjohtaja: "Se kasvoi mielettömän nopeasti"

Pelastustoimi kärsii 81 miljoonan euron rahoitusvajeesta — lisäksi alalle tarvitaan 1 000 lisävirkaa

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Kalajoen paloalue saatetaan suojella – mustuneet puut seisovat pystyssä odottamassa päätöstä

Maailman suurinta puuta suojataan lähestyviltä maastopaloilta Kaliforniassa – liekit uhkaavat mammuttipetäjä Kenraali Shermania

1800-luvulla kuivuuden seuraukset olivat Uudellamaalla ja etenkin Helsingissä katastrofaaliset: Väestön kuolleisuus kaksinkertaistui

Kuivia hellekesiä seurasi kato ja nälänhätä