Pohjoinen sijainti on Suomen ruuantuotannolle sekä haaste että vahvuus
Arktisuus tarjoaa mahdollisuuden erottautua muun maailman ruuan- tuotannosta.Suomi on maapallon pohjoisin laajamittaista maataloutta harjoittava maa. Maailman mittakaavassa tarkasteltuna koko Suomi on arktinen maa.
Sijaintimme noin 60 leveysasteen pohjoispuolella tuo ruuantuotantoomme haasteita, mutta pohjoisiin olosuhteisiin ja niihin sopeutettuun ruoantuotantoon sisältyy myös vahvuuksia, joita voitaisiin vahvemmin hyödyntää muun muassa elintarvikkeiden vientimarkkinoilla.
Luonnonolosuhteemme kylmine talvineen, valoisine kesineen ja muine erityispiirteineen tekevät Suomen ruuantuotannosta monella tavalla ainutlaatuisen.
Tuotannollemme ominaisia erityispiirteitä ovat korkea hygienia, terveet eläimet, puhdas maaperä ja runsaat, puhtaat vesivarat.
Luonnonvarakeskuksen selvitysten mukaan pohjoinen tapa tuottaa ruokaa tarkoittaa muun muassa vähäisempää antibioottien käyttöä tuotantoeläimillä ja tuotteiden parempaa laatua. Esimerkiksi luonnonmarjojen, mustikan, puolukan ja hillan flavonoidipitoisuus on arktisilla alueilla korkea.
Arktisuus tarjoaa mahdollisuuden erottautua muun maailman ruuantuotannosta. Tuotteistamalla maamme äärevät, pohjoiset olosuhteet erilaistumisen ja kilpailukyvyn lähtökohdiksi sekä lisäämällä pienten ja keskisuurten elintarvikealan maaseutuyritysten tietämystä mahdollisuuksista ja keinoista hyödyntää niitä vientimarkkinoilla, suomalaiset elintarvikkeet voivat kilpailla maailmanmarkkinoilla menestyksekkäästi.
Tämä on mahdollista etenkin niillä markkinoilla, joilla alkuperä, tuotanto-olosuhteet ja toiminnan vastuullisuus ovat merkityksellisiä.
Luonnonvarakeskus yhteistyössä Ruokatieto yhdistyksen ja Reilua.fi:n kanssa kokoaa tällä hetkellä käynnissä olevan ARVI-hankkeen puitteissa pohjoiseen sijaintiimme perustuvat ruuantuotannon lisäarvotekijät ja vahvuudet arktisuuskonseptiksi.
Sitä hyödyntämällä maaseudulla toimivat maa- ja elintarvikealan yrittäjät voivat erilaistaa tuotteitaan, tehostaa markkinointiaan ja tunnistaa uusia liiketoiminta- ja markkinamahdollisuuksia.
Työtä tehdään vahvassa yhteistyössä suomalaisten elintarvikealan yritysten ja sidosryhmien kanssa.
Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoittama Arktisuus elintarvikeviennin kärkenä (ARVI) -hanke jatkuu vuoteen 2018 saakka.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
