Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Valtion velka on tekosyy viedä kansalaisilta leipä suusta

Kuka selittäisi tyhmälle, miksi valtion velan pienentäminen noin miljardilla eurolla on hyvä syy kurjistaa kansalaisten elämää?
Leipä tulkee olemaan yhä tiukemmassa monessa taloudessa hallituksen kaavailemien leikkausten takia.
Leipä tulkee olemaan yhä tiukemmassa monessa taloudessa hallituksen kaavailemien leikkausten takia.  Kuva: Carolina Husu

Kun uni ei tule, on mukavaa miettiä valtion velkaa. Suomen valtio oli elokuun lopussa pystyssä jollekin, ilmeisesti ainakin Suomen Pankille, 152 miljardia ja rapiat. Asukasta kohden velkaa oli runsaat 27000 euroa.

Hallituksen mielestä se on hyvä syy painaa paniikkinappulaa ja viedä köyhiltä leivätkin suusta. Tosin en ole kuullut kunnollista selitystä sille, millainen vaikutus valtion velan kasvulla tai laskulla on yhteiskuntaamme.

Valtiovarain­ministeriön laskelmien mukaan hallituksen säästöpäätökset pienentävät ensi vuoden menoja noin miljardilla eurolla. Velkaa joudutaan kuitenkin ottamaan 11,5 miljardia euroa.

Kannattaako tuon miljardin euron säästämiseksi kurjistaa suomalaisten elämää ja suututtaa pieni- ja keskituloiset, opiskelijat ja liki kaikki muutkin paitsi rikkaat?

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tukkia palkansaajien henkireiät eli aikuisopintotuki ja vuorotteluvapaa. Heikentää väestön ostovoimaa, mikä kostautuu muun muassa yrittäjille ja alkutuottajille ja sitä kautta verokertymälle. Tappaa ihmisten motivaatio, kun työtä tekemällä ei enää pärjää.

Tai vaikka velkaa saataisiin pienennettyä enemmänkin, kannattaako se, jos hintana on valtion metsien hakaaminen sileiksi, luonnon- ja ilmastonsuojelun laiminlyöminen? Jätetään köyhät imemään sormiaan ja vanhukset sekä sairaat hoitamatta. Suljetaan turhat kirjastot, teatterit ja museot.

Vai olisiko kuitenkin tärkeämpää pitää huolta kansalaisten hyvinvoinnista ja ympäristöstä?

Kyselin Facebookissa taannoin, osaisiko joku selittää, millä tavalla valtion velka toimii ja miten se eroaa yritysten ja yksityishenkilöiden velkaantumisesta. Käsittääkseni liki kaikilla valtioilla on velkaa. Yhdysvalloilla sitä on asukasta kohden noin kaksinkertainen määrä meihin verrattuna.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yli 700 somekaverin joukosta ei löytynyt yhtäkään, joka olisi ryhtynyt avaamaan asiaa. Luulenpa, että valtaosa ei itseni tavoin tiedä valtion velasta hölkäsen pöläystä. Kenties monen mielestä kuulostaa moraalisesti oikealta pyrkiä pääsemään veloista eroon. Niinhän kotitalouksissa tehdään. Valtion tasolla homma ei kuitenkaan toimi niin.

Ihmisten on saatava elantonsa ja sairaiden hoitonsa. Nyt tehtävät leikkaukset horjuttavat perusturvallisuuden tunnetta. Toivottavasti rikkaat, joiden verotus kevenee, kuluttavat jatkossa muidenkin puolesta ja pitävät työpaikat pystyssä...

Haastan talousviisaat ja poliitikot selittämään kokonaiskuvan kansantajuisesti kaikille meille tyhmille. Mitä tapahtuu, jos valtio velkaantuu niin sanotusti liikaa? Tekeekö Suomi konkurssin? Mitä siitä seuraa? Millaiseksi muodostuu nyt tehtävien leikkausten hinta?

Tietysti yksi vaihtoehto on työntää pää pensaaseen ja niellä nykyhallituksen syöttämä myrkky. Sijaistoimintona voimme seurata silmä kovana bensan hintaa ja arvailla, täyttyvätkö perussuomalaisten lupaukset. Kyllä se siitä.