Kommentti
Kotimaisuus ei viljaa pilaa
Kantri-lehden helmikuun numerossa oli Kristiina Hurmerinnan kolumnissa seuraava teksti: ”Ja nyt kun suomalaiset ovat syöneet itsensä allergisiksi kotimaisista viljoista, ei muuta kuin tattaripuurot kiehumaan ja blinin paistoon”.
Ilmaisu on epätarkka ja harhaanjohtavakin. Vilja-allergiselle tuontivehnä on ihan yhtä vaarallista kuin kotimainenkin. Keskivertokuluttajalle syntyy tällaisista ilmaisuista käsitys, että ”kotimainen” on vastaavaa ulkomaista tuotetta vaarallisempaa ja siis vältettävää. Ainakin raskasmetallien ja muiden vierasaneiden suhteen tilanne on todennäköisesti päinvastoin.
Toisaalta tattaria viljellään nykyisin Suomessakin, joten tämäkin vilja on siis ainakin osittain jo ”kotimaista”. Ihan joka kaupasta suomalaista tattaria ei ole aina löydettävissä. Tuontitattarin laadussa saattaa olla myös toivomisen varaa.
Suosittelen kirjoittajia käyttämään toisenlaista ilmaisua, vaikka siitä saattaa hiukan päänvaivaa ollakin.
Aulis Ansalehto, Loppi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
