Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Lukijalta: Käsittämätöntä sekoilua Suomen luonnonsuojeluliitossa – koirasusilauman poistamiseen ei tarvita lakimuutoksia

Jos koirasusien poistamiseksi odotetaan lakimuutosta, menetetään ainakin pari vuotta.
Susi. Koiran ja suden risteymä luetaan vieraslajiksi. Kuvituskuva.
Susi. Koiran ja suden risteymä luetaan vieraslajiksi. Kuvituskuva. Kuva: Markku Vuorikari
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ylämaalla liikkuu kahdeksan yksilön susilauma, jonka reviiri ulottuu myös Venäjän puolelle. Viime vuonna kerättyjen ulostusnäytteiden dna-tutkimuksissa todettiin, että ainakin neljä lauman yksilöistä on koiran ja suden risteytyksiä ja ainakin kaksi on puhtaita susia. Kahdesta ei ole löydetty ulostusnäytettä.

Riistakeskus antoi kahteen kertaan talven aikana poistoluvan koko laumalle Luonnonvarakeskuksen vahvaan suositukseen perustuen. Koko lauman poistaminen on ainoa nopea ja tehokas tapa poistaa koirasudet.

Kahteen kertaan Suomen luonnonsuojeluliitto valitti päätöksestä ja hallinto-oikeus asetti luvan täytäntöönpanokieltoon.

Koirasusi on niin kansainvälisissä suosituksissa kuin Suomen susikannan hoitosuunnitelmassa määritelty haitalliseksi vieraslajiksi. Sen perusteella koirasudet on poistettava mahdollisimman tehokkaasti, jotta susikanta voidaan pitää geneettisesti puhtaana.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ylen uutisten (10.3.) mukaan luonnonsuojelujärjestöt, myös Suomen luonnosuojeluliitto, vaativat lakimuutosta, joka mahdollistaisi sellaisen lauman poistamisen kokonaan, jossa on koirasusia.

Käsittämätöntä sekoilua Suomen luonnonsuojeluliitossa. Lakimuutoksia koirasusilauman poistamiseen ei edes tarvita. Poistaminen olisi ollut mahdollista Riistakeskuksen poikkeusluvalla, jos Luonnonsuojeluliitto ei olisi siitä valittanut eikä hallinto-oikeus olisi EU:n lainsäädännön erittäin ahtaalla tulkinnalla asettanut lupaa toimenpidekieltoon.

Koko lauman poistaminen on vaativa tehtävä. Jos ei ole hyvää onnea, aikaa menee todennäköisesti useampi kuukausi. Nyt on tämän sekoilun johdosta jo yksi talvikausi menetetty. Kesällä todennäköisesti muutama nuori koirasusi lähtee laumasta ja muodostaa muualle uuden lauman, joka jatkaa koirasuden geeniperimän levittämistä.

Jos odotellaan lakimuutoksia, koirasudet saavat vielä ainakin kaksi vuotta lisää aikaa levittää geeniperimäänsä Suomen susikantaan. Sen lisäksi Luonnonsuojeluliitto vielä toivoo, että hallinto-oikeus tekisi heidän valituksestaan päätöksen mahdollisimman nopeasti ja hylkäisi sen!

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tähän on tultu, kiitos Suomen luonnonsuojeluliiton.

Hannu S. Laine

Hausjärvi

Täydennys 16.3. klo 13.12: Viimeisimmät valitukset koirasusien pyynnistä on tehnyt Luonnonsuojeluliitto Tapiola. Suomen luonnonsuojeluliitto valitti koirasusien pyyntiluvasta viime vuoden lopulla.