Suomalaisen kauran näkymät ovat vahvat
Ruotsissa on havaittu, että kaura on yksi harvoista viljelykasveista, joissa Ruotsi voi kilpailla menestyksellisesti kansainvälisillä markkinoilla. Suomessa tämä johtopäätös tehtiin paljon aikaisemmin.
Maa- ja metsätalousministeriö ja Maatalouden Tutkimuskeskus aloittivat Suomen EU-jäsenyyden vaikutuksesta 1990-luvun puolen välin jälkeen strategisen tutkimusohjelman, jonka tuloksena ministeriössä alettiin laatia kansallista viljastrategia-ohjelmaa. Viljoista ja öljykasveista tehtiin kustakin omat strategiaohjelmansa.
Perusajatuksena oli, että kaikkien Suomessa viljeltyjen viljojen ominaisuudet ja menestymismahdollisuudet poikkeavat siinä määrin toisistaan, että kukin viljalaji tarvitsee oman ohjelmansa. Ohjelmat tehtiin läheisessä yhteistyössä viljaketjun toimijoiden kanssa. Näistä osista syntyi vuonna 2003 Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR), joka on osaltaan edistänyt viljaohjelmien käytännön toteutusta.
Vuonna 2004 perustetun Suomen Kaurayhdistyksen kautta on kanavoitu sekä kansallista että EU-rahaa kauran markkinointiin kotimaahan ja muun muassa Venäjälle. Finpron vientiohjelma jatkaa nyt menestyksellisesti tätä työtä.
Maa- ja metsätalousministeriö toteutti vuonna 1999 laajan kansainvälisiä kauramarkkinoita koskeneen markkinaselvityksen, johon osallistui suuri joukko kotimaisia ja ulkomaisia kaura-alan toimijoita. Tämän tutkimuksen johtopäätöksenä oli, että kauran tulevaisuus ei ole kovin valoisa, ellei ryhdytä kehittämään sadoille tuhansille kauratonneille uusia markkinoita ja tuotesovelluksia.
Toisena keskeisenä johtopäätöksenä todettiin, että kaura on erinomainen ja monipuolinen raaka-aine, joka sopii hyvin moniin ruokateollisuuden tuotesovelluksiin. Liiketoiminta voi selvityksen mukaan hyödyntää sekä perinteistä että uutta teknologiaa.
Johtopäätöksissä esitettiin myös laajan markkinointiohjelman käynnistämistä suomalaiselle kauralle ja kauratuotteille.
Tutkimukseen sisältyi myös joukko suosituksia, joista osa on toteutunut mutta osa on jäänyt toistaiseksi toteutumatta.
Eräs toteutumatta jäänyt suositus on kaurahiutaleiden käyttö elintarvikeavussa. Tämä siitä huolimatta, että Maailman Elintarvikeapujärjestö (WFP) hyväksyi useiden menestyksellisten testien jälkeen kaurahiutaleet hyväksyttyjen tuotteidensa listalle.
WFP:n kautta kanavoidaan elintarvikeapua vuosittain noin kaksi miljoonaa tonnia. Tästä suurin osa on kaiken lisäksi ravitsemuksellisesti köyhää valkoista vehnäjauhoa.
Kauralla menee nyt hyvin. Kuluttajat ymmärtävät yhä enenevässä määrin kauran ainutlaatuiset ravitsemusominaisuudet. Suuret ja keskisuuretkin yritykset ovat investoineet tai suunnittelevat investoivansa kauratuotteisiin, uusia tuoteinnovaatioita ja vientimarkkinoita on syntynyt.
Käyttämättömiä mahdollisuuksia on kuitenkin vielä paljon jäljellä. Tarvitsemme myös kansallisen kauraohjelmamme uudelleen arviointia ja ajanmukaistamista.
Seppo Koivula
Suomen Kaurayhdistyksen asiantuntijajäsen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

