Hellan kulmalla: Viisi vinkkiä voileivän grillaukseen
Voileipägrilli on mainio keittiöväline kaikille, jotka kaipaavat välillä lämmintä, nopeaa ja helppoa pikkupurtavaa. Muutamalla täsmävinkillä grillistään saa vielä enemmän iloa irti.Voileipägrilli oli minulle nälkäisen pelastus jo koululaisena.
Iltapäivällä jääkaapissa oli usein odottamassa äidin tekemä leipä. Ei muuta kuin grilliin, ja lämmin välipala oli hetkessä valmis.
Sittemmin olen hankkinut grillin myös omaan keittiööni. Laite on edelleen nälkäisen pelastus.
Se sopii varsinkin niihin hetkiin, kun pientä, lämmintä purtavaa pitäisi saada eteensä nopeasti ja vaivatta.
Grillin kulmalla häärätessä olen huomannut muutaman hyödyllisen niksin. Siispä tässä vinkit jakoon.
1. Kokeile rohkeasti eri täytteitä. Juusto ja leikkele ovat takuuvarmoja, mutta peloton soveltaminen palkitaan. Esimerkiksi suolakurkku, kesäkurpitsa, punajuuri ja keitetty peruna ovat osoittautuneet hyviksi täytevalinnoiksi.
2. Yhdistä kylmää ja kuumaa. Tomaatti sopii leipiin, mutta suun polttaminen ei ole mukavaa. Kokeile lisätä tomaattiviipaleet vasta grillauksen jälkeen. Samoin vaikkapa salaattia tai graavikalaa voi lisätä paistamisen päätteeksi.
3. Kokeile grillata muutakin kuin leipiä. Olen lämmittänyt grillissä onnistuneesti lasagnea. Myös pitsa lämpenee mielestäni paljon paremmin grillissä kuin mikrossa, sillä grillaamalla pohjasta tulee rapea eivätkä täytteet kuivahda mikroaaltojen paahteessa. Pitsaa lämmittäessa kaksi palaa kannattaa laittaa täytepuolet vastakkain.
4. Täytä kohtuudella. Houkutus sulloa leipä täyteen herkkuja on suuri, mutta usein siitä on seuraa sotku – jos siis laitteen kannen saa ylipäätään kiinni. Juustoviipaleita ei tarvitse olla monta, kun ne jo sulavat leivän välistä pakoon.
5. Pidä laite käden ulottuvilla. Keittiövälineitä käyttää sitä säännöllisemmin, mitä helpommin ne ovat saatavilla. Siksi laitteet kannattaa sijoittaa niin, että ne saa nopeasti esiin. Jos pöytätilaa riittää, voit pitää grilliä esillä vaikka koko ajan.
Kirjoittaja on MT:n toimittaja ja toimitussihteeri.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





