Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Lehtikaalista syntyy niin sipsit kuin smoothiet – Ota tästä toimivat reseptit

    Lehtikaali tuo piristävän lisän ruokaan, sillä sitä voi käyttää moneen.
    Lehtikaalipannarin lisäkkeenä maistuvat puolukkahillo ja raejuusto.
    Lehtikaalipannarin lisäkkeenä maistuvat puolukkahillo ja raejuusto. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Lehtikaalipesto maustaa niin leivän kuin vaikka pastan.
    Lehtikaalipesto maustaa niin leivän kuin vaikka pastan. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Grillimaustettuja lehtikaalisipsejä on vaikea vastustaa.
    Grillimaustettuja lehtikaalisipsejä on vaikea vastustaa. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Lehtikaalikeittoa koristavat hampunsiemenet.
    Lehtikaalikeittoa koristavat hampunsiemenet. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Tummanvihreä tai joskus jopa punertava lehtikaali sopii sellaisenaan niin salaattiin kuin smoothieen, mutta yhtä hyvin sitä voi käyttää keittoihin ja muhennoksiin tai surauttaa pestoksi.

    Parmesaanin sijasta voit tehdä peston kotimaisesta mustaleimaemmentalista ja pinjansiemenet voi korvata vaikka manteleilla tai auringonkukansiemenillä.

    Syksyn terveellisin pannari jatketaan lehtikaalilla ja omenoilla ja saunaillan herkkuhetkeen paahdetaan pussillinen lehtikaalisipsejä.

    Vihreä lehtikaalismoothie

    2–3 annosta

    1 banaani

    2 isoa lehtikaalin lehteä

    2 dl vaniljajugurttia

    2 dl maitoa

    Pinnalle:

    uunipaahdettuja vehnänalkioita

    Huuhtele lehtikaalin lehdet ja revi ne sauvasekoittimen kulhoon tai tehosekoittimeen, mutta jätä kovat lehtiruodit pois. Lisää banaani, jugurtti ja maito ja surauta tasaiseksi juomaksi.

    Ripottele pinnalle halutessasi uunissa paahdettuja vehnänalkioita. Tarjoa heti.

    Lehtikaali-omenapannari

    200 g lehtikaalia (noin 7 lehteä)

    4 dl täysmaitoa

    3 munaa

    2 dl vehnäjauhoja

    1/2–1 tl suolaa

    1 rkl öljyä

    noin 7 pientä omenaa

    Huuhtele lehtikaalin lehdet ja hienonna ne maidon kanssa joko sauvasekoittimella kulhossa tai tehosekoittimessa. Sekoita taikinakulhossa maitoseoksen joukkoon munat, jauhot ja suola. Anna turvota puolisen tuntia.

    Poista omenista siemenkodat ja viipaloi ne.

    Kaada taikina leivinpaperin päälle vuokaan. Levitä omenaviipaleet pinnalle.

    Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa raejuuston ja puolukkahillon kera.

    Vinkki: Jos haluat tehdä pannarista makean välipalan, ripottele omenalohkojen päälle sokeria ennen paistamista tai tarjoa siirapin kera.

    Lehtikaalisipsit

    125 g lehtikaalia (noin 4 lehteä)

    2–3 rkl rypsiöljyä

    chili-grillimaustetta

    Pese lehtikaali ja kuivaa se talouspaperilla tai salaattilingossa. Revi lehdet irti kovasta lehtiruodista. Sekoita kulhossa öljy ja mausteet ja kierittele lehdet seoksessa niin, että ne maustuvat.

    Levitä lehdet uunipellille leivinpaperin päälle väljästi. Paista 150-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Kääntele noin puolivälissä ja tarkkaile, etteivät lehdet pääse palamaan. Sipsit ovat valmiita, kun reunat ovat vähän ruskistuneet.

    Varoitus: näihin tulee himo!

    Lehtikaalipesto

    150 g lehtikaalia

    50 g auringonkukansiemeniä tai manteleita

    75 g mustaleimaemmentalia

    1 dl rypsiöljyä

    1 valkosipulinkynsi

    Keitä lehtikaalinlehtiä pari minuuttia. Anna lehtien jäähtyä ja laita tehosekoittimeen. Lisää muut aineet ja anna käydä tasaiseksi. Jos massa on liian paksua, lisää tilkka vettä.

    Laita pesto lasitölkkeihin ja säilytä jääkaapissa. Käytä levitteenä tai esimerkiksi pastan tai kalan lisukkeena.

    Lehtikaalikeitto

    (2 annosta)

    200 g lehtikaalia (kuinka monta lehteä?)

    2 dl vettä

    2 dl maitoa

    100 g maustettua tuorejuustoa (esimerkiksi basilika-, yrtti- tai ruohosipulijuustoa)

    1 rkl vehnäjauhoja

    1 tl fariinisokeria

    1/2–1 tl suolaa

    Poista kaaleista lehtiruoti, huuhtele lehdet ja revi pieniksi. Keitä vedessä 10 minuuttia.

    Hienonna kaalit sauvasekoittimella. Sekoita vehnäjauhot kylmään maitoon ja sekoita keittoon. Keitä viitisen minuuttia. Lisää vielä tuorejuusto, mausta suolalla ja sokerilla ja kuumenna.