Oikeastaan en malttaisi odottaa, että lähipiirini lapset kasvavat teineiksi

Ehkäpä kirjallinen staycation tai yhteinen herkuilla kruunattu lukupiiri voisi auttaa nuoren lukuinnostuksen elvyttämisessä. Samalla aikuinen voisi saada hilattua omaakin ruutuaikaansa pienemmäksi.
Kirjaostokset voi päättää herkulliseen kahvilavisiittiin.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Takana on pitkä ja raskas päivä. Onneksi on vapaa ilta! Mutta mitä sitä tekisikään? Lukisiko sitä kirjaa vai lepuuttaisiko aivojaan television viihdeputken tai älypuhelimen some-hupailujen äärellä?

Aika moni meistä aikuisista päätyy ihan vahingossa viettämään vapaa-aikaansa ruudun loistossa. Ja sehän on ihan ok, kyllä me olemme lepohetkemme ansainneet.

Mutta mitä jos kyse onkin nuoresta? Silloin luonnollisesti paheksumme massiivista ruutuaikaa ja puhisemme kirjallisuuden puolesta.

Mikä näitä kahta tilannetta erottaa? En tiedä, mutta jotenkin siihen taitaa liittyä se, että ennen oli kaikki paremmin ja nuoriso ainakin on ihan pilalla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Se nyt on selvä, että meissä aikuisissa vika ei ole.

Se nyt on selvä, että meissä aikuisissa vika ei ole.

Nuortenkirjailija Magdalena Hai perkasi taannoin syyskuun Mitä Suomi lukee -listoja, jotka esittelevät kuukauden myydyimpiä kirjoja kategorioittain.

Myydyimpien painettujen lasten- ja nuortenkirjojen joukkoon mahtui nuorille ainoastaan tubettajien lifestylekirjoja. Äänikirjoina nuoret kuluttivat 10–25 vuotta vanhoja teoksia, eikä 20 myydyimmän e-kirjan joukkoon mahtunut lastenkirjojen sekaan yhden yhtä nuortenkirjaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lokakuussa tilanne näytti varsin samalta.

Nuorten lukemistoa ei kannata alkaa asetella arvojärjestykseen. On hienoa, jos tubettajien teokset rohkaisevat nuoria kirjojen ääreen. Moni nuori lukee myös kirjoja, jotka on perinteisesti suunnattu aikuisille. Esimerkiksi tunnettujen henkilöiden elämäkerrat voivat kiehtoa, vaikka lukeminen ei olisi nuoren lempiharrastus.

Silti nuortenkirjallisuuden tilanteesta sopii olla huolissaan ja surullinen. Suomessa julkaistaan nimittäin runsaasti nuortenkirjoja ja kaiken lisäksi ne ovat äärimmäisen laadukkaita!

Jos et osaa itse vinkata nuorelle ajankohtaista ja sopivaa luettavaa, käänny alan asiantuntijoiden puoleen vaikka kirjastossa ja kirjakaupassa. Joskus nuoret saattavat löytää itsekin tärppejä esimerkiksi sosiaalisesta mediasta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomessa julkaistaan runsaasti nuortenkirjoja ja kaiken lisäksi ne ovat äärimmäisen laadukkaita!

Kirjoittaessani taannoin artikkelia nuorten lukuinnostuksen ruokkimisesta, aloin pohtia, millaisin keinoin aion hemmotella lähipiirini lapsia.

Kirjalahjat ovat olleet juhlapäivien vakiovalintojani jo vuosia. Mutta kun lapset kasvavat, uusia mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon!

Haaveilen, että jatkossa voisin Matildan päivänä viedä toisen kummityttöni kirjaostoksille ja pienelle herkkuhetkelle kahvilaan yhteisen nimipäivämme kunniaksi. Vuosittainen teemapäivä tuntuu asialliselta, onhan kirjallinen kaimammekin varsinainen lukutoukka.

Oma lapseni on kiertänyt kirjamessuja jo kahtena syksynä. Mitä vanhemmaksi hän kasvaa, sitä enemmän häntä alkaa varmasti kiinnostaa myös lavoilla tapahtuva ohjelma. Vaikka kieltämättä onhan kirjastoauton takavaloihin tutustuminenkin yhteyksissä kirjaharrastukseen.

Miten sitten voisi rakentaa kirjallisia siltoja yhdessä nuorten kanssa? Keinoja on vaikka ja kuinka, enkä voi olla innostumatta niistä kirjoittaessani.

Kaikista helpointa on lukea samoja kirjoja kuin nuori ja jutella niistä muun arjen ohessa. Jos kirja sijoittuu johonkin todellisen maailman paikkaan, sinne voi tehdä yhdessä retken.

Ehkä nuoren suosikkikirjailija on puhumassa lähikirjastossa tai kirjallisuustapahtumassa. Omistuskirjoituksella kruunattu opus on kallis aarre, joka alleviivaa lukuharrastuksen arvokkuutta.

Haaveilen pääseväni joskus itse kirjalliselle staycationille eli yhdeksi yöksi hotelliin seuranani vain makoisia kirjoja ja herkullisia eväitä. Ehkäpä joskus tällaiselle reissulle voisi ottaa myös nuoren mukaan. Pienemmän budjetin kirjamatka toteutuu vaikka takapihalla teltassa. Silloin tosin kannattaa harkita tarkkaan, kuinka pelottavien kirjojen lukemiseen oma kantti riittää.

Lähipiirini lapset eivät edes osaa aavistaa, että olen suunnitellut heidän ilokseen (tai kauhukseen) yhteistä lukupiiriä. Yhdessä valitusta kirjasta keskustelua siivittävät ehdottomasti herkut joko omasta jääkaapista tai kahvilan vitriinistä.

Lähipiirini lapset eivät edes osaa aavistaa, että olen suunnitellut heidän ilokseen (tai kauhukseen) yhteistä lukupiiriä.

Tapoja nuoren lukuinnon ruokkimiseen on lukemattomasti. Kannattaa aloittaa kuitenkin ihan perusasioista.

Vähennä ensin itse omaa ruutuaikaasi ja lisää lukuhetkiä arkeesi.

Toiseksi, unohda kaikki syyllistävät sanat. Nuori saa lukea mitä lystää, hänen ei tarvitse tarttua sinun vanhoihin suosikkeihisi.

Ja joskus siellä ruudun loisteessakin saattaa olla auki e-kirja.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja.