Suomen pitäisi seurata Sveitsin ja Uuden-Seelannin esimerkkiä: Rapujen keittäminen elävältä pitää lopettaa
Ravussa on vähän syötävää eli sen syöntiä voidaan pitää lähinnä rituaalina, kirjoittaa Salme Torssonen.
Salme Torssosen mielestä ravut pitäisi tainnuttaa ennen keittämistä, jotta ne eivät kärsi tarpeettomasti. Kuva: Jaana KankaanpääRavustusaika alkoi 21.7 jatkuen lokakuun loppuun asti. Ravussa on vähän syötävää eli sen syöntiä voidaan pitää lähinnä rituaalina.
Kalastuslaissa 58 a pykälässä määrätään rapu lopetettavaksi menetelmällä, joka aiheuttaa sen kuoleman mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Tarkoittaa, että rapu on tainnutettava ennen keittämistä.
Lisäksi keittämisessä on huomioitava, ettei laiteta useita rapuja veteen yhtä aikaa ja veden tulee kokoajan kiehua. Monet ravun keitto-ohjeet neuvovat tässä väärin, koska jos rapuja laitetaan paljon yhtä aikaa kuolema pitkittyy ja on tuskallista. Vettä tulisi olla 1 l/ rapu , ei 1 dl , joka löytyy monesta keitto-ohjeesta.
Ravut stressaantuvat ahtaissa kuljetus- ja säilytyssumpuissa. Tällöin ne käyvät toistensa kimppuun. On olemassa sähkötainnutuslaite Crustastun. Laite lopettaa ravun nopeasti, laitetta käyttävät ravintolat.
Ravut voidaan myös jäähdyttää tainnuttamiseksi.Laita rapu jääkaappiin tai pakastimeen 15‒30 minuutiksi. Kun eläin on unelias ja liikkumaton lopeta rapu pistämällä päähän terävällä veitsellä ja iske nopeasti pään läpi silmien väliin aivojen tuhoamiseksi. Tässä täytyy olla huolellinen kärsimyksen minimoimiseksi.
Useat maat, kuten Sveitsi vuodesta 2018 ja Uusi-Seelanti vuodesta 1999 lähtien ovat kieltäneet rapujen elävältä keittämisen. Suomen mallikelpoisena eläinystävällisenä maana on aika siirtyä myös tähän käytäntöön.
Salme Torssonen
Jyväskylä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



