Tyhjät hyllyt
”Ruokaturvasta puhuminen ei yksin riitä.”Kauppojen yltäkylläiseen tarjontaan tottuneet suomalaiset ovat tänä talvena saaneet ihmetellä kauppojen tyhjiä hyllyjä.
Joulun alla voi loppui monen kaupan valikoimasta. Vaikka Suomessa tuotetaan edelleen voita reippaasti yli oman kulutuksen, yllätti voin kulutuksen kasvu sekä kaupan että meijerit.
Voin kulutus kasvoi viime vuonna henkeä kohti kuudesta kilosta seitsemään kiloon. Myös muiden maitotuotteiden suosio on kasvanut ja kasvun arvoidaan jatkuvan edelleen.
Nyt pääsiäisen alla ovat kauppojen kananmunahyllyt tyhjentyneet. Syynä munapulaan on sekä kulutuksen raju kasvu että tuotannon vähentyminen.
Kananmunien kulutus on kasvanut alkuvuoden aikana 13 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Joka neljäs kananmunia tuottanut tila on lopettanut tuotantonsa vuoden aikana. Lopettamispäätöksen taustalla on vuoden alussa voimaan tullut häkkikanaloiden kielto.
Kaupassa kananmunien kova kysyntä näkyy myös hinnoissa. Hinnat olivat tammikuussa noin kymmenen prosenttia korkeammat kuin vuosi sitten. Sen sijaan tuottajahinnoissa korotusta ei ole näkynyt, vaikka tuottajat pakotettiin investoimaan uusiin tuotantomenetelmiin.
Ruuan loppumisesta ei ole kysymys, mutta tyhjät hyllyt ovat erinomainen muistutus kotimaisen ruuantuotannon tärkeydestä. Esimerkiksi äkilliseen voipulaan ei ollut saatavissa helpotusta ulkomailtakaan, koska tilanne oli mahdollisissa tuontimaissa samanlainen.
Ruokaturvasta puhutaan paljon, mutta ajoittain tyhjenevät kauppojen hyllyt osoittavat, että pelkkä puhuminen ei riitä. Ruuan tuotannon perusedellytys on, että se on kannattavaa.
Jos normaaleissa olosuhteissa peruselintarvikkeista tulee pulaa, millainen tilanne olisi poikkeusolosuhteissa?
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

