Politiikka

Tytti Määttä haluaa kuulla maaseudusta kauniimpia sanoja: "Myös sanonta 'asuttuna pitämisestä' alistaa"

Kuhmon kaupunginjohtajan twiitit maaseudun arkielämästä kiinnostavat laajasti.
Maiju Pohjanheimo
Tytti Määttä toimi aiemmin Vaalan kunnanjohtajana.

Kuhmon kaupunginjohtajaksi Vaalan kunnanjohtajan paikalta siirtynyt Tytti Määttä haluaa avata vuoropuhelua maalaisten ja kaupunkilaisten välillä.

Hänen viestinsä Twitterissä herätteli keskustelua alkuviikosta: "Asutko kaupungissa? Tunnetko olevasi täysin urbanisoitunut. Onko #maaseutu sinulle käymätön paikka? Toivon, että seuraisit minua. Kerron elämästä harvaan asutulla maaseudulla. Haluan laajentaa omaa ja sinun "kuplaasi" olemalla yhteydessä."

Moni halusi ja kehui avausta. Määtän mielestä maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelu elääkin lähinnä puheen retoriikassa, eivätkä maalaiset ja kaupunkilaiset oikeasti ole napit vastakkain.

"Kyllä suomalaisilla on perushalu kehittää Suomea kokonaisuutena. Olen itse kiitollinen, että olen saanut asua myös Turussa ja Helsingissä. Ymmärrän sen vuoksi myös kaupunkien kehittämisen tärkeyden."

Hänen mielestään kaupunkien kehittäminen ei voi kuitenkaan tarkoittaa pakonomaista kaupungistumista, vaan kaikki Suomen alueet on nähtävä esimerkiksi houkuttelevina työllistymispaikkakuntina.

Maaseutua kuvaillaan Määtän mukaan usein hyvin rajallisella sanavarastolla: se on tyhjentyvää, kuolevaa, nääntyvää.

"Myös usein kuultu ajatus maaseudun "pitämisestä asuttuna" sisältää alisteisen aseman. Ei maaseutua kukaan 'pidä', se on ja maaseudun ihmiset ovat. On tärkeää muistaa, ettei maaseudun elämä ole aluepolitiikkaa vaan ihmisten ja yhteisöjen arkipäivää."

"Samanlaisia kokemuksia vaikkapa työmatkoista ja lasten hoitoon viennistä löytyy eri puolilta Suomea: kaikilla ongelmana ovat talvivaatteet. Maaseudullakin kulttuuri kukkii ja toisaalta kaupungeissa luonto kukoistaa, stereotyyppejä on turha vaalia."

Määttä pitää hyvin hälyttävänä, että maallemuuttoa saa perustella vuolaasti.

"Esimerkiksi Oulussa on tällä hetkellä nuorisotyöttömyyttä ja maaseudun kunnissa kärsitään osaajapulasta. Miten saisimme tekijät maaseudulle? tähän on saatava näkökulman muutos ja meidän on alettava puhua toisistamme arvostavasti", Määttä painottaa.

Hän haluaa keskusteluissa ja kanssakäymisessä keskittyä arkielämään konferenssien sijaan, vaikka toivookin kutsua Jan Vapaavuoren C21-kaupunkiverkoston tapaamisiin.

"Maakunnat tekevät alueellaan ja kuntaliitto koko Suomessa jo erittäin hyvää työtä. Toivoisin, että myös isojen kaupunkien ylin johto tulisi Kuntaliiton tapahtumiin paikalle. Meillä on paljon opittavaa toisiltamme: kaupungit saisivat esimerkkejä vaikkapa lähidemokratiasta, joka toimii monessa kunnassa hyvin."

Tytti Määtän twiitti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

8 000 asukkaan Kuhmo rakentaa maailman parasta kamarimusiikkifestivaalia talkoohengessä – "Teemme työtä yhteisen päämäärän eteen"

Elämän pienistä, suurista iloista

Juurettomuutta podetaan salassa hyvinvoivan omakotialueen keskellä