Politiikka

Pitäisikö metsästysaseen lupa saada nykyistä helpommin? Näin ehdokkaat vastaavat

Enemmistö MT:n vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista pitäisi aselupakäytännöt ennallaan tai tiukentaisi menettelytapoja.
Jukka Pasonen
Vasemmiston ehdokkaista useampi suhtautuu kielteisesti metsästysaseiden lupien helpottamiseen kuin oikeiston.

42 prosenttia Maaseudun Tulevaisuuden vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista helpottaisi metsästysaseiden lupakäytäntöä nykyisestä.

Selkeimmin aselupien helpottamisen taakse ryhmittyvät perussuomalaiset ehdokkaat.

Useimmin päinvastaista mieltä ovat vihreiden, SDP:n, vasemmistoliiton ja RKP:n ehdokkaat. Myös kristillisdemokraateista selkeä enemmistö on aselupien höllentämistä vastaan.

Keskustan, kokoomuksen ja sinisten ehdokkaiden kannat jakaantuvat kysymyksessä melko tasan. Näistä puolueista kokoomus on selkeimmin aselupien helpottamisen kannalla. Sinisten kannat jakaantuvat lähes tasan puoliksi.

Kysymys jakaa nais- ja miesehdokkaat selkeästi eri leireihin. Kaikkien puolueiden naisehdokkaista 72 prosenttia vastustaa lupakäytäntöjen helpottamista, miehistä 45 prosenttia.

Kysymys jakaa ehdokkaita myös alueellisesti, tosin vaalipiiri ei näyttäisi vaikuttavan mielipiteisiin yhtä voimakkaasti kuin sukupuoli.

Lapin vaalipiirissä 48 prosenttia ehdokkaista helpottaisi lupakäytäntöjä, kun Helsingin vaalipiirissä tällä kannalla on vain 39 prosenttia ehdokkaista.

Moni ehdokas toteaa kommenteissa, että aselupakäytännössä on jo saavutettu hyvä tasapaino aseturvallisuuden ja sujuvan metsästysharrastuksen välillä.

Yleinen on myös toteamus siitä, ettei ehdokas tunne asiaa. Näille ehdokkaille luontevinta on ollut vastata varman päälle nykyisten käytäntöjen helpottamista vastaan.

Osa aseluvan helpottamista kannattavista ei näe vikaa itse hakumenettelyssä, vaan siinä, että poliisin toimipisteitä on liian harvassa.

Aseluvan saamiseksi voi joutua käymään monta kertaa poliisilaitoksella, varsinkin jos lähtötilanne on, että hakijalla ei ole voimassa olevaa passia tai henkilöllisyystodistusta.

Useampi ehdokas pitää vanhan metsästysaseen vaihtamista uuteen turhan hankalana. Arvostelua saavat osakseen myös erilaiset käytännöt eri puolilla maata sekä luvan hinta.

Tavallinen aselupa maksaa poliisin palveluhinnaston mukaan 90 euroa.

Eräs ehdokas ehdottaa, että viranomainen muistuttaisi automaattisesti määräaikaisen aseluvan vanhenemisesta. Pistoolin, pienoispistoolin, revolverin ja pienoisrevolverin luvan haltijoiden pitää osoittaa harrastuksensa jatkuminen viiden vuoden välein.

Poliisi suosittelee aseluvan hakemista keväällä. Silloin luvan käsittely on paljon nopeampaa kuin metsästyskauden kynnyksellä loppukesällä ja syksyllä.

Aselupien hakemista on helpotettu päättyvällä vaalikaudella. Lupaa voi nyt hakea miltä poliisilaitokselta tahansa. Tietokoneella tehtävästä soveltuvuustestistä on luovuttu.

EU:n asedirektiivin toimeenpano on tuonut lisävaatimuksia joihinkin aselupiin, mutta muutokset eivät juurikaan liity metsästysaseisiin.

Maaseudun Tulevaisuuden vaalikone

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tästä asiasta eurovaaliehdokkaat ovat lähes yksimielisiä: Ruuan laatua ei saa polkea tuonnilla

Keskustan puheenjohtajakisa käynnistyy hitaasti

Mikko Kärnä: "Timo Harakka puhui medialle p*skaa yrittäjävähennyksestä"