Kolumni

Havaintoja hallituksesta

Vaaran hetkellä kansa kokoontuu yhteisen lipun taakse.

Viiden puolueen hallitus tulee yhden vuoden ikään kesäkuun alussa.

Pääministeri Antti Rinne joutui väistymään puolen vuoden taivalluksen jälkeen. Epäluottamus kaatoi Rinteen. Uusi pääministeri Sanna Marin otti viiden puolueen hallituksen johtoonsa joulun alla. Hallituspohja ja ohjelma pysyivät ennallaan.

Marin nousi rakettimaisesti kovaan suosioon. Samalla pääministeripuolue on kivunnut uudelleen ykköspaikoille ainakin gallupeissa.

Toinen mullistus pani politiikan esityslistan täydellisesti uuteen uskoon: Marinin hallitus kamppailee koronakulkutaudin hallitsemiseksi ja valmistautuu korkeatasoisten työryhmien avustuksella avaamaan yhteiskuntaa ja rakentamaan talouspolitiikkaa kuilun reunalta ehompaan kuntoon.

Koronakamppailukin on vasta alussa. Yhteiskunnan sieto- ja kestokyvystä huolehtiminen nousee arvoon arvaamattomaan.

Kansalaisten enemmistö luottaa mielipidetutkimusten mukaan Marinin hallitukseen niin kuin se yleensäkin on hallituskauden alkupuolella. Pääministerin henkilökohtainen suosio on pitänyt eniten yllä hallituksen kansalaiskannatusta.

Koronavaarasta johtuen on toteutunut ainakin toistaiseksi tuttu lainalaisuus: vaaran hetkellä kansa kokoontuu yhteisen lipun taakse.

Suosiollisissa merkeissä työnsä aloittanut hallitus kuluu ja rispaantuu väkisinkin aikaa myöten myös median hellittämättömässä pommituksessa.

Oppositio antoi alkuun tukensa hallituksen koronapolitiikalle, mutta nyt sävel näyttää muuttuneen. Yhteisymmärrys jää poliittisen ottelun jalkoihin. Kritiikki hallituksen politiikkaa vastaan on yltymässä.

Sanomisen tyylissä on palattu aikaan ennen koronaa. Muutamat ”mokat” koronakamppailussa ja kiistaa herättänyt yritystukien jako ovat tarjonneet oppositiolle ja medialle aseita röykyttää hallitusta ja ministereitä.

Myös hallituksen sisältä kuuluu natinaa ja kitinää. Ei ole hyvän merkki se, että julkisuuteen vuodetaan hallituksen sisältä vähemmän mieluisaa kuultavaa hallituskumppaneista. Vuodot kertovat aina huonoa viestiä.

Hallituksen suorapuheisin ministeri Mika Lintilä kiteytti taloustilanteen viime tiistaina niin, että koko ajan syvenevä ahdinko on vaikutuksiltaan pahempi kuin 1990-luvun lama ja vuoden 2008 finanssikriisi yhteensä.

Suomi ei voi olla ehdottoman tiukassa säpissä kovin monta kuukautta ilman vakavia yhteiskunnallisia seurauksia. Ulospääsytie on pitkä, kapea ja liukas.

Yhteiskunnan avaaminen ja rajoitusten purkaminen on toteutettava harkituin askelin niin, että arvaamaton kulkutauti ei ryöstäydy hallinnasta. Nykyisten tietojen mukaan hallitus kertoo ”ulos kriisistä” -askeleet sunnuntaina 3.5.2020.

Talouspolitiikan väännöt odottavat syksyn budjettiriihessä. Jo sitä ennen on tehtävä kaikki voitava valtion ottamalla velkarahalla konkurssiaallon estämiseksi. Menestyvät työllistävät yritykset ovat talouden perusta.

Velkatie, jolla Suomi talousasiantuntijoidenkin mukaan perustellusti nyt kulkee, ei voi jatkua määrättömiin. Julkisen talouden tasapainoon palataan sitten, kun päällekaatuva hätä on torjuttu.

Marinin hallituksen toimintakyky riippuu ratkaisevasti SDP:n ja keskustan akselista. Joko luotetaan kumppaniin tai ei luoteta. Kampittaminen ja kyräily syövät luottamusta – ja jatkuessaan vaarantavat yhteistyön. Joutuu kysymään, ymmärretäänkö tämä päähallituspuolueissa.

Jos akseli toimii keskinäisen luottamuksen pohjalta, hallitus pystyy ratkaisemaan historiallisen vaikeita ongelmia ja jaksaa vuoteen 2023 asti.

Jos tämä akseli pettää, lopputulos ei ole häävi Suomelle, ei hallitukselle eikä hallituspuolueille.

Vaaran hetkellä kansa kokoontuu yhteisen lipun taakse.

Lue lisää

Uudet valtuutetut joutuvat historiallisen muutoksen eteen – riidalla ei kuntaa rakenneta

Miksi kokoomus voitti vaalit ja perussuomalaisten jytky jäi putkeen? Näin Kääriäinen ja Kemppainen arvioivat tilannetta

Orpo ennakkoäänistä: Suomalaiset haluavat vaihtoehdon "vasemmistohallituksen politiikalle"

Video: Miten kuntavaalitulos näkyy maakunnissa? Seppo Kääriäinen ja Jouni Kemppainen arvioivat tilanteen