Kommentti

Miksi juuri Reissumiehen väliin halutaan tunkea ulkomaista lihaa?

Kotimaisuus myy, siksi suomalaisuuden mielikuvaa maalataan milloin mihinkin tuotteeseen.

Reissumies-eväsleivissä on käytetty saksalaista lihaa. Aiheesta nousi somekohu ja nyt leipiä valmistava Oululainen pahoittelee tapahtunutta.

"Olemme käyneet viime päivinä keskustelua Oululainen Reissumies Eväsleipä Klassikko -tuotteesta, jossa on käytetty saksalaista alkuperää olevaa kinkkua. Kuluttajat ovat kysyneet meiltä aiheellisesti, miksi muutoin kotimainen Oululainen käyttää ulkomaista raaka-ainetta", verkkosivuilla kerrotaan.

Saksalainen liha ja Reissumies ovat kiinnostava aisapari, sillä kun Hesburger lanseerasi vuonna 2015 Reissumies-hampurilaisen, se valitsi pihviksi saksalaisen sian ulkofileen. Yhtiö vaihtoi lihan kotimaiseksi, kun se sai asiakkailtaan asiasta palautetta. Siirtymisessä kului kuitenkin monta kuukautta.

Mitä asiakas ajattelee, kun hän nappaa Reissumies-eväsleivän kauppakoriinsa? "Reissumiestä vaisto vie, älä kysy minne johtaa tie", niin ainakin minä ajattelen.

Rukiinen Reissumies on vanha ja tunnettu suomalainen brändi, jonka mainokset ovat monella tuoreessa muistissa. Sen ostamisesta tulee juureva olo ja sitä on mainostettu nimenomaan kansallisromanttisella Suomi-kuvastolla, kuten oheisesta mainoksesta näkee.

Siksi saksalaista lihaa ei osaa ruisleivän välistä etsiä. Se yllättää. Ikävästi.

Mitä tuotteen valmistaja ajattelee, kun hän täyttää Reissumiehen ulkomaisella lihalla?

Asiat näyttävät erilaisilta Excelin taulukoissa kuin lautasella. Suomalaisella sianlihalla on monia etuja: se tulee läheltä, soijan osuus rehussa on hyvin alhainen ja eläintautitilanne maailman huippu.

Saksassa sikojen saparot leikataan yleensä rutiininomaisesti pois, Suomessa saparot jäävät paikalleen. Siat pureskelevat toistensa saparoita stressaantuessaan, eivätkä Saksassa siat voi niin hyvin, että saparot voisi niille jättää.

Suomalainen, saparollinen sika oli saksalaiselle sikafarmarille ihme. Nyt saparollista sikaa kasvatetaan Saksassakin, pieniä eriä ja erityisellä saparotuella.

Mutta Saksa on suuri maa ja lihajalosteiden hinnat ovat halpoja. Excelissä tuotetta suunnittelevan huomio kiinnittyy sentteihin, euroihin, tuhansiin ja kymmeniin tuhansiin euroihin, jotka hän voi säästää, kun livauttaa Reissumiehen väliin sen saksalaisen vaihtoehdon.

Se kannattaa, koska kuluttaja ei osaa epäillä mitään. Reissumiehen vaisto pettää.

Lue lisää:

Somemyrsky taivutti Oululaisen – Reissumies-eväsleivän sianliha vaihtuu saksalaisesta kotimaiseksi

Miksi suomalaissialla on saparo ja saksalaisella ei? "Kyse on asenteesta ja ammattitaidosta"

Suomalaisten sikojen saparot hämmästyttivät ulkomaalaista toimittajaa

Lue lisää

MT selvitti: Miksi Suomessa kannattaa tuottaa ruokaa, vaikka monissa muissa maissa sadot ovat suuremmat ja kasvukausi pidempi? Näin vastasivat asiantuntijat

Miten pelastaa työpaikat maailman mennessä kiinni?

Tiedätkö, mistä kotimaisuudellaan mainostavan Kotipizzan taikina tulee?

Lidliltä uusi pohjanoteeraus: Tällä kertaa markkinoi saksalaista makkaraa Hyvää Suomesta -merkin kanssa — "Pahoittelemme tapahtunutta"