MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Kommentti

Tunnin kuusenkerkkiä poimittuani aloin epäillä reikää ämpärini pohjassa

Kerkkien kerääminen on kuin hiihtäisi mäkisessä maastossa. Kallion päällä siintävä valioyksilö aiheuttaa sykehuipun, jonka jälkeen alamäessä täytyy hengähtää hetki ennen seuraavan luo kirmaamista.

Kuusenkerkkien keruukausi on nyt kuumimmillaan etelässä.

Viime sunnuntaina löysin itseni kuusiaidan edestä puutarhahanskat kädessä. Lantiolla roikkui vyöhön kiinnitetty ämpäri. Ei kai se nyt kovin vaikeaa voi olla?

Tunnin työskentelyn jälkeen aloin kuitenkin epäillä, oliko joku muista kerääjistä tehnyt kepposen ja porannut ämpärini pohjaan reiän, kun kerkkäkasan pinta tuntui junnaavaan paikoillaan.

Pohja oli kuitenkin tiivis ja sääkin hyvä. Siispä peiliin katsomisen paikka. Vai voisiko hitaan tahdin syynä kuitenkin olla "huono" kuusi, hiertävä kenkä tai jokin muu itsestä riippumaton seikka?

Tekniikkavinkkien (älä nypi vaan riivi rohkeasti) jälkeen työ sujui paremmin. Päivän kruunasi valioyksilö, jonka oksat pullistelivat vaaleanvihreistä kerkistä. Viidessä minuutissa sain kerättyä ämpärin puolilleen!

Laatuyksilön aiheuttaman adrenaliinipiikin jälkeen olin ehkä turhankin kranttu. Joko kerkkiä oli liian vähän tai ne olivat liian pieniä.

Omalla työtahdillani ei urakkapalkoille päästy, mutta ei muutaman kympin lisätulosta haittaakaan ole.

Hyvällä paikalla rutinoitunut ja urakkaorientoitunut kerääjä voi saada sankoon tunnissa useamman kilon. Isoista vähintään nelisenttisistä kerkistä poimijalle maksetaan keskimäärin viisi euroa kilolta, ja tulot ovat vieläpä verottomia 10 000 euroon asti.

Omaan käyttöön maanomistajan luvalla kerätessä tahti saa olla verkkaisempi. Maista, haista ja nauti alkukesän luonnon antimista!

Lue myös:

Vesiheinää, vuohenputkea, nokkosta – Villiyrttikokin juhlaviikot ovat alkamassa

Lue lisää

Terveelliset kuusenkerkät ovat nyt parhaimmillaan – näin niistä valmistuu helppo ja herkullinen tee

Kuusenkerkkäpaisti

Vesiheinää, vuohenputkea, nokkosta – Villiyrttikokin juhlaviikot ovat alkamassa

Kuusenkerkkäjuoma