Kommentti

Ympäristöhallinto valitsi hanhenlihan hävityksen hyödyntämisen sijaan

Ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvoksen mukaan valkoposkihanhen siirto riistalajiksi metsästyslakiin ratkaisisi ongelman, joka liittyy poikkeusluvalla ammuttujen lintujen hyödyntämiseen.

Todellisuudessa mitään ongelmaa ei ole. Ympäristöhallinto on tietoisesti päättänyt, että tuhansia kiloja valkoposkihanhien lihaa hävitetään sen sijaan, että sen ravintokäyttö sallittaisiin.

Ongelma on siinä, että ympäristöministeriö haluaa niin kiivaasti työntää lajin maa- ja metsätalousministeriön hellään huomaan riistalajiksi, että se on valmis uhraamaan matkallaan hanhipaistit ja sallimaan lisääntyvän sekä aiheellisen kritiikin ympäristöviranomaisia kohtaan.

Ruotsissa valkoposkien tappamista ja häirintää säätelevä järjestelmä eroaa merkittävästi suomalaisesta, mutta lintudirektiivi on yhteinen. Laji ei ole Ruotsissakaan riistalaji, mutta ruotsalaiset saavat syödä paistinsa hyvällä ruokahalulla.

Lue myös:

Valkoposkihanhien syöminen olisi voitu sallia, sillä lintudirektiivi ei sitä MMM:n virkamiehen mukaan estä – "Hävittämisvaatimus on kansallinen ratkaisu"

Lue lisää

Reilulla muutoksella eroon öljylämmityksestä

Tuoreimmat tiedot julki: Lähes 200 tilaa on saanut luvan valkoposkihanhien ampumiseen

Hanhilupia liian vähän

Ennuste valkoposkihanhista: Vuonna 2038 kanta on 7–10 miljoonaa lintua