MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Kommentti

Juttuidea kissojen loukutuksesta epäonnistui, koska laki ei ole lemmikin puolella – eläinten kanssa oman rajallisuuden myöntäminen on viisauden alku

Todellisuus on tarinoita mutkikkaampi. Ei ole julmaa kissatehtailijaa eikä kaiken pelastavia sankareita: moni laiminlyöjäkin välittää eläimistään.

Yritin pitkin kesää tehdä artikkelia hallitsemattomasti lisääntyvistä kissalaumoista. Tavoitteena oli juttu, jossa mentäisiin paikan päälle seuraamaan loukutusta.

Mielessäni näin näyttävät kuvat sähisevistä villikissoista ja liikuttavista pennuista kyyhöttämässä lautakasan alla. Artikkelissa vapaaehtoiset sankarit pelastaisivat hylätyt, kaltoin kohdellut rievut.

Suunnitelma epäonnistui.

Syynä ei ollut se, etteikö populaatiokissojen loukutuksia olisi tehty. Myöskään eläinsuojelujärjestöjen yhteistyöhalusta artikkeli ei jäänyt kiinni, sillä maamme vakava kissakriisi kaipaa näkyvyyttä. Draamaakaan ei kissojen kohtaloista puuttunut.

Kun soitin ensi kerran Kankaanpäähän, vapaaehtoiset purkivat parhaillaan kohdetta, jossa oli noin 80 kissaa. Kissat kantoivat hengitystieinfektioita aiheuttavaa mycoplasma-bakteeria, ja niillä oli monia sisäsiittoisuudesta johtuvia ongelmia. Parhaillaan he selvittivät, oliko näillä eläimillä edellytyksiä elämään.

Todellisuus on kuitenkin tarinoita mutkikkaampi. Ei ole julmaa kissatehtailijaa eikä kaiken pelastavia sankareita. On vain ihmisiä vaikeassa tilanteessa ja toisia ihmisiä, jotka tekevät auttaakseen sen, minkä voivat.

Kissojen määrä ja kunto ovat usein pienimpiä ongelmia heillä, joiden tonteilla populaatiokissoja on, tietää Kankaanpään eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Anna-Maija Pellonpää.

Mielenterveysongelmat ja talousvaikeudet ovat yleisiä. Tilanteissa toimiminen vaatii viranomaisilta ja vapaaehtoisilta äärimmäistä herkkyyttä.

Koska laki suojaa kissoja puutteellisesti, voi loukutus jopa keskeytyä, jos omistaja niin päättää. Mikään laki ei toistaiseksi kiellä pitämästä vaikka sataa kissaa tontillaan. Oli myönnettävä, että kuvaaja ja toimittaja voisivat olla tilanteessa liikaa. Jos loukutus jäisi kesken, siihen asti tehty työ olisi turhaa, sillä kissojen määrä paisuisi pian ennalleen.

Monet myös aidosti välittävät kissoistaan, Pellonpää muistutti. On vanhuksia, jotka syöttävät vähäisistä roposistaan populaatiokissoja, eivätkä rahat enää riitä lääkkeisiin.

Vaatii ihmiseltä määrättömästi tahdonvoimaa ja rohkeutta myöntää itselleen saati muille, että ei hallitse eläintenpitoaan. Maailma ei kuitenkaan tarvitse kaikki haasteet kestäviä sankareita, vaan viisautta.

Ja oman rajallisuutensa myöntäminen on kaiken viisauden alku.

Lue lisää:

Video: Hylätyt kissanpennut pelastettiin juuri ennen pakkasia – hallitsemattomasti lisääntyvät kissat ovat Suomessa paheneva ongelma, joka saa vapaaehtoiset uurastamaan pitkää päivää

Lue lisää

Karjatilallinen miettii eettisiä kysymyksiä usein ja on tyytyväinen, että naudat pääsevät laitumelle – "Jos tulotaso paranee, niin voihan sitä pitää eläimiä vaikka hotellissa"

Professori: Eläintuotanto sopii pohjoisiin oloihin ja edistää luonnon monimuotoisuutta – "Lemmikkienkin ruuat tulevat sivutuotteena"

"Eläinteollisuus tulee jäämään historiaan" – eläinfilosofi Elisa Aaltola kannustaa tuottajia sopeutumaan etenevään kasvisruokabuumiin

Arvosta tuottajien tekemää työtä