Pääkirjoitus

Monikuntalaisuus on nyt megatrendi

Juhannuksen alla julkaistun Maaseutubarometri 2020 -tutkimuksen mukaan kiinnostus maalla asumista kohtaan on edelleen kasvussa. Kyse ei ole pelkästään koronan seurauksesta, koska barometrin aineisto kerättiin jo ennen kriisiä. Maaseudun vetovoima ei ole kevään ja alkukesän aikana ainakaan vähentynyt.

Kiinnostus maaseudulla asumista kohtaan ei ole uutinen, koska monet aikaisemmatkin tutkimukset ovat antaneet samanlaisia tuloksia. Suomalaisten halut ja toiveet eivät kuitenkaan ole kaikuneet kaikkien päättäjien korviin. Kaupungistumista pidetään luonnonlakina, jota on turha yrittää hillitä.

Kaupungistuminen on toki ollut pitkään vahvaa, mutta sen takaa löytyy luonnonlain sijaan poliittisia päätöksiä. Keskittäminen on ollut päätöksenteon valtavirtaa vuosikymmeniä.

Jos halutaan puhua yhteiskunnan kehityksen trendeistä, sellainen on nyt Maaseutubarometrin mukaan monipaikkainen asuminen. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorin Hilkka Vihisen mukaan osa-aikainen asuminen maaseudulla kiinnostaa, mutta siihen ei välttämättä ole mahdollisuuksia hypätä kerralla niin, että ostetaan talo tai mökki. (Yle 2.7.)

Uusia asukkaita toivovien maaseutumaisten kuntien pitää tarttua aktiivisesti tilaisuuteen. Pöytyällä Varsinais-Suomessa on keksitty keino madaltaa kynnystä kokeilla maaseudulla asumista. Kunta tarjosi kalustettuja asuntoja kerros- tai rivitalosta 200 eurolla kuukaudeksi.

Kesäkoti-kampanja ylitti odotukset, koska maaseutuasumisen koejaksoon pyrki 254 henkilöä. Ohjelmassa on myös tutustumiskäyntejä paikallisiin yrityksiin. Vierailujen avulla kunta toivoo yhyttävänsä työnantajia ja -tekijöitä saaden mahdollisesti uusia asukkaitakin.

Vihisen mukaan Pöytyän kampanja on tuore ja reipas avaus, koska joustavalle ja määräaikaiselle vuokraukselle on kysyntää. Vihisen mielestä vakiasukkaiden lisäksi Pöytyälläkin kannattaa miettiä monipaikkaisia asujia.

Maaseutubarometri tyrmää myös yleisen käsityksen, ettei maalla asuminen kiinnosta nuorisoa. Tutkimuksen mukaan isojen kaupunkien keskustoissa tai lähistöllä asuvista nuorista 36 prosenttia haluaisi asua maaseudulla. Se on Vihisen mielestä yllättävän iso määrä.

Päätöksentekijät eivät ole pysynyt kehityksessä mukana, vaikka kaksois- tai monikuntalaisuudesta on väännetty kättä vuosikausia päättäjien kesken. Monipaikkaisuutta ei ole lainsäädännössä juurikaan huomioitu.

Eduskunnan puhemiehelle Anu Vehviläiselle (kesk.) selvisi Sipilän hallituksen kunta- ja uudistusministerinä, ettei kaksoiskuntalaisuus ole valtionosuus-, verotus- ja demokratianäkökulmien vuoksi helposti toteutettavissa. (MT 12.2.)

Päätöksiä on tehtävä, koska Vehviläisenkin mielestä monipaikkaisuuden edistämisessä valtiovallalla on tärkeä rooli. Sen sijaan, että tehdään erillisiä kaupunki- ja maaseutuohjelmia, Vehviläisen mielestä nyt olisi aika lieventää jakolinjoja ja tähdätä kaupungin ja maaseudun yhteiselon syventämiseen.

Kevään aikana etätyö on tullut tutuksi suurelle osalle suomalaisista. Monet ovat kuitenkin törmänneet heikkoihin tietoliikenneyhteyksiin. Vielä pari vuosikymmentä sitten Suomea pidettiin tietoyhteiskunnan edelläkävijänä, mutta Vihisen mukaan olemme valokuidun kattavuudessa jääneet eurooppalaisittain jälkijunaan.

On aivan selvää, että ilman toimivaa tietoliikenneverkkoa maaseudulle on vaikea saada edes osa-aikaisia uusia asukkaita. Koska koko maata kattavaa kiinteää laajakaistaa ei ole saatu rakennettua markkinaehtoisesti, se pitää kiireesti toteuttaa yhteiskunnan toimesta.

Toimivat yhteydet koko maassa ovat olennainen osa nykyaikaista tasa-arvoista yhteiskuntaa. Yhteyksien puute ei saa rajoittaa valinnanvapautta asuinpaikan suhteen. Meillä ei ole varaa jäädä digitalisaatiossa muiden maiden jalkoihin.

Meillä ei ole varaa jäädä digitalisaatiossa muiden maiden jalkoihin.

Lue lisää

MT selvitti: Ministeriöissä lähes kaikki ovat etätöissä – ja niin tulee jatkumaan koronan jälkeenkin

Vielä keväällä Petteri Orpo vaati ihmisiä takaisin työpaikoille — nyt kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja patistaa valtion työntekijöitä etätöihin: "Täyttä höyryä vapauden suuntaan"

Valtio siirtyy laajasti etätöihin lähivuosina – korona-arki todistanut, että monia töitä voi tehdä etänä

Täydellä höyryllä vapauteen