Uutiset

Mitja Nummenmaa: ”Pelikate ei ole sama kuin edunsaajille tuloutettava osuus”

Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton toiminnanjohtaja oikaisee Ravinetin uutisessa esitettyjä laskelmia Veikkauksen tuoton ja raviurheilun tuloutuksen laskusta.
Anu Leppänen
Suomen Hevosenomistajien Keskusliitossakin ollaan huolissaan ravien palkintojenmaksukyvyn säilymisestä.

Uutisessa kerrottiin Veikkauksen pelikatteen laskun olevan viikossa 15 miljoonan euron luokkaa vuoden 2019 lukujen perusteella ja raviurheilulle jäävän tuloutumatta noin 600 000 joka viikolta, jonka ajan peliautomaatit ovat suljettuina ja urheiluvedonlyönti jäissä.

Shokkiuutinen: Veikkauksen tuoton lasku iskee raveihin jo tänä vuonna!

Ihan niin synkkä kuin uutisessa laskettiin tilanne ei Nummenmaan mukaan ole, jos asiaa arvioidaan pelkästään vedonlyönnin ja peliautomaattien lyhytaikaisten tuottomuutosten vaikutuksen kautta alalle.

”Pelikate ei ole sama kuin edunsaajille tuloutettava osuus. Katteesta vähennetään asiamiespalkkiot ja arpajaisvero ennen kuin siitä voidaan laskea raviurheilulle tuloutumatta jäävä rahamäärä, joka on minun laskujeni mukaan noin 480 000 euroa viikossa”, hän oikaisee.

Kyse on luonnollisesti arviosta, sillä esimerkiksi pelin siirtymistä automaateista nettiin tai toisaalta pelaamisen vähenemistä käytössä olevan rahan vähenemisen takia on mahdotonta tarkasti arvioida.

”Vuoden ensimmäisten kahden kuukauden aikana Veikkauksen myynti oli laskenut tietojeni mukaan sen verran, että rahaa oli raveilta lähdössä noin 200 000 euroa. Tätä oli käsitykseni mukaan tarkoitus kompensoida pienestä ministeriön puskurista. Jos arvioidaan, että nykyinen tilanne kestäisi 8 viikkoa, raviurheilulta jäisi saamatta yhteensä noin 4 miljoonaa.”

”Mutta samaan aikaan raviradoille maksetaan kuukaudessa vajaa miljoona toimintatukia ja reilut 1,5 miljoonaa palkintotukia, joista palkintoja ei tällä hetkellä makseta. Jos toimintatuista pystyttäisiin säästämään edes puolet, kuukaudessa syntyisi yhteensä 2 miljoonan säästöt. Edellyttäen tietysti, että ajamatta jääneitä raveja ei ajettaisi loppuvuonnakaan.”

Laskennallisesti koko 4 miljoonan kuoppa täyttyisi näin 8 viikon ravitauolla, mutta suurkilpailu- ja astutuskauden kynnyksellä sillä saattaisi olla kauaskantoisia seurauksia.

”Toivoa tietysti edelleen sopii, että valtiovalta kompensoi Veikkauksen tuoton laskusta edunsaajille nyt ja tulevaisuudessa koituvia tulonmenetyksiä jollain tavalla. Mutta etukäteen kannattaa varautua pahimpaan”, Mitja Nummenmaa näkee.

Puhtaasti rahaa ajatellen raveja ei nykyisellä raviurheilun tulonmuodostuksella olisi missään nimessä varaa nykyisellä palkintotasolla ajaa kovin kauan, jos Veikkauksen peliautomaatit eivät ole toiminnassa ja urheiluvedonlyöntikin on vähäistä – ainakaan ilman tilapäistä sopimusta ravipelien poikkeavasta tuotonjaosta.

"Rahavirta radoille on taattu marraskuun loppuun asti (ennusteiden pohjalta tehty tukipäätös), mutta olisi vastuutonta käyttää rahat kokonaisuudessaan ajanjaksolla. Tämä voisi heijastua oletettavasti vakavasti seuraavan vuoden tukipäätöksiin. Ainakin olisi mielestäni viisautta odotella ensin varmistusta kuinka rahaa jatkossa tulee alalle ja mistä."

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vesa Mäkinen: ”Poliisihallituksen viesti oli selkeä”

Hippoksen Mäenpää: kasvattajapalkkioiden maksu jo huhtikuussa toiveessa

Hippoksen hallitus tiivistää tahtia ja työstää vaihtoehtoista kilpailukalenteria

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video